In de vorige twee artikelen zijn we dieper ingegaan op de inhoud en het belang van biodiversiteit, ook toegespitst op de eigen tuin. Dit keer werken we het belang van water in de tuin verder uit.
Zeker in deze periode van droogte is water is de tuin een welkom element. Veel soorten dieren vinden hier drinken en verkoeling. Een vijver zet echt zoden aan de dijk voor de biodiversiteit in de tuin. Niet iedereen heeft een tuin waar een grote vijver in past, maar zelfs met een kleine poel (foto tuiny Poel IVN) helpt u de natuur al een handje. Een poel van een vierkante meter kan al een belangrijk verschil maken voor diverse dieren zoals insecten, vogels, egels, en amfibieën zoals kikkers, padden, salamanders en hagedissen. Als u deze poel dan ook nog eens minimaal 80cm diep maakt dan kunnen de amfibieën ook in de poel overwinteren. Naast het helpen van de natuur is er voor u dan ook van alles te beleven. Denk daarbij aan het signaleren van verschillende waterdieren zoals de bruine kikker, watersalamander en de gewone pad of het zien van parende kikkers in het voorjaar en het volwassen worden van hun donderkopjes. Het is belangrijk voor amfibieën dat er verschillende dieptes in het water zitten. Op ondiepe plekken kunnen ze zelf opwarmen en hun eitjes af zetten. Tevens is een ondiepte aan de rand van het water ook erg handig voor dieren als de egel zodat zij weer uit het water kunnen komen wanneer ze er per ongeluk in vallen. Voor de vliegende gasten zoals waterjuffers, wespen, bijen en vlinders is het fijn om bijvoorbeeld een steen in het water te plaatsen die ook boven het water uitsteekt. Deze diertjes hebben dan ook een plek om eruit te klimmen en weer op te drogen.
Ook in het water verschijnen allerlei organismen. Schaatsenrijders en schrijvertjes maken gebruik van de oppervlaktespanning van het water om op die oppervlakte op de kleine beestjes te jagen waar ze van leven.
Onder water is het een gekrioel van jewelste. Allerlei organismen van zichtbaar tot fracties van millimeters groot (klein) krioelen door elkaar in het gunstigste geval. En dat kan je bereiken door je vijver te enten. Dat doe je door bevriende vijverbezitters te vragen een flesje van hun vijverwater aan je af te staan. Als je dat in jouw vijver leegt komen er ontelbaar zichtbare en onzichtbare organismes bij die zich gaan vermenigvuldigen en zodoende bijdragen aan het biologisch evenwicht.
Daarvoor is het ook noodzakelijk dat je voldoende planten en met name zuurstofplanten toevoegt. Ook hier is het handig om bevriende vijverbezitter te vragen om stekjes. Veel soorten kan je gewoon in het water gooien en ze gaan groeien. Anderen moet je planten in een vijver mandje en afzinken. Bij waterplanten kan je onderscheid maken in oeverplanten zoals dotter, gele lis en kattenstaart en drijvende planten zoals kikkerbeet, waterlelie en krabbenscheer en onderwaterplanten (ook wel zuurstofplanten genoemd) als gedoornd hoornblad, aarvederkruid en brede waterpest. (foto Tuiny poel 2 IVN)
Geen plek voor een vijver?
Naast een vijver met of zonder moerasje kan ook een kleine of grote waterloop een toevoeging in de tuin zijn. Met een pomp wordt het water van het laagste punt naar het hoogste punt gebracht en door de zwaartekracht loopt het via de gemaakte goot weer terug naar beneden. Dit is een gesloten systeem wat overal in de tuin aangebracht kan worden omdat het niet aan de waterleiding vastzit. Ook hierin kunnen dieren komen drinken en badderen.
Volgens hetzelfde principe maar op een kleiner tuinoppervlak werken ook de waterelementen. Maar ook daarin kunnen vogels, insecten en andere dieren komen drinken en zich verkoelen. (foto 4273)
Mocht u weinig ruimte in de tuin hebben, dan zijn bovengenoemde dieren ook al heel blij met alleen een waterschaal.
Lezing
De G&B lezing 18 oktober staat ook in het teken van water in de tuin. Frans van der Graaf komt vertellen over planten en dieren in en rond de vijver.