Ontwikkelingen in de Moestuin

Het is december 2022 wanneer Mart mij vraagt om over de ontwikkelingen van/in de moestuin voor de nieuwsbrief Groensnippers te schrijven.

Ik ben Bart Feenstra en sinds 2022 lid van Groei & Bloei. Mijn vrouw, Engelien, en ik werken al een aantal jaren in de moestuin Havenpark. Samen vertellen we over de ontwikkelingen in de moestuin. Dit keer over de eerste 4 maanden van 2023.

Na een korte periode van vorst kwam de temperatuur na 19 december 2022 rond de 10 graden uit. Langs de randen van de moestuin staan allerlei fruitbomen en van de Prunus domestica Victoria sprongen enkele knoppen al open. 2023 begint met de warmste jaarwisseling ooit. Maar de vorst kwam terug in de 3de week van januari en bevroren de knoppen van Prunus.

Blad en “onkruid”

Als de meeste bedden leeg zijn dan komt er blad op te liggen. Een experiment in de tuin is dat we een aantal bedden hebben bedekt met karton om het “onkruid’ tegen te gaan en de bodem te beschermen. Op het karton komt blad. We laten het geheel verteren om zo de bodem te verbeteren en te verrijken. Ook in de kas hebben we karton gelegd.

Op droge dagen wordt er begonnen met het “onkruid” vrij maken de paden i.v.m. NLdoet.

Winterklusjes en overleg

In de winter is er tijd voor klusjes in en rondom het Huussie, bijvoorbeeld een oud vogelvoederhuisje vervangen en een vliering maken. Doordat januari nogal regenachtig is staan de buitenwerkzaamheden op een laag pitje.

Eind januari was er een informatief overleg over de moestuin voor alle vrijwilligers, waarin plannen en ideeën voor het komende jaar werden besproken.

We willen mindervaliden ook de mogelijkheid bieden om in de moestuin te werken door een plek te creëren waar zij makkelijk kunnen moestuinieren. Inmiddels ligt er al een tegelvloer.

Zaaien en kweken

In de kas is het eerste zaad van 2023 gezaaid: spinazie (4-1) en raapstelen (19-1).

Als de bestelde zaden half januari zijn binnengekomen worden deze met de overgebleven zaden van 2022 weer in een zaaischema voor 2023 gezet.

Op1 februari zijn we gestart met het kweken van oesterzwammen. Oesterzwammen groeien op koffiedik. Gelukkig hebben de buren van het Huussie, Omnizorg, heel veel koffiedik en elke week mogen we dat daar op komen halen. Toen we daar vertelden wat we aan het doen werden raakten de mensen van Omnizorg enthousiast en nieuwsgierig.

Eind maart kon de eerste spinazie en raapstelen in de kas worden geoogst. Begin april kwamen de eerste oesterzwammen tevoorschijn en op 12 april hebben we ervan kunnen eten bij het soepmoment tussen de middag.

Inmiddels zitten de eerste zaden alweer buiten in de grond, Ook in de “zaaikamer” worden de eerste zaden voorgezaaid om straks buiten of in de kas geplant te worden.

De andijvie die vorig jaar geplant is kan worden/is geoogst.

NLdoet

Op 10 maart deden we mee aan NLdoet.  6 Personen hadden zich aangemeld voor NLdoet en samen met de moestuinvrijwilligers lag de 8 kuub houtsnippers binnen no time op de paden. Tijdens de koffie daarna gaf moestuinvrijwilliger Jan Roelofsen een minikoffieconcert met cello. Daarna konden we genieten van een warme kop soep.