Apeldoorn

Bijdrage, zomeravonden, kinderactiviteiten en vijvers

Het moestuinproject heeft onlangs een aardige financiële toelage ontvangen van een leverancier van de gemeente. Leveranciers worden gestimuleerd om een klein gedeelte van hun behaalde omzet/winst te doneren aan een project in Apeldoorn. En ons project is dit jaar de gelukkige. We gaan het geld o.a. aanwenden om een minibieb te realiseren waar buurtbewoners boeken kunnen lenen, krijgen/geven. We willen ook activiteiten ontwikkelen bij de minibieb zoals voorleesmiddag/avond, boekbespreking enzovoorts.

We zijn bezig culturele of muzikale zomeravondbijeenkomsten te organiseren voor de buurtbewoners. Het streven is om in de zomer, om de 14 dagen, een activiteit in de moestuin te houden.

Stimenz organiseert om de 2 weken een kinderactiviteit in de moestuin. Steeds met een ander thema. Het is bedoeld voor kinderen uit de buurt. 

Ook voor de moestuin is het een heel droog voorjaar. De jonge, net gezaaide, groenteplantjes hebben zeker wat zorg, lees water, nodig. Ook beschermen we ze met een tunnel van nylondoek, tegen vraatzuchtige duiven, slakken en zo meer. 

We hebben 2, gekregen dus hergebruikte, prefab vijvers ingegraven. 1 grote en 1 kleine.  We zijn nu bezig hier een biologisch evenwicht te laten ontstaan hetgeen al aardig lukt. Het idee is om zo de biodiversiteit in de moestuin te vergroten. Het is inmiddels een geliefde bad/drinkplaats geworden voor veel vogels. Ook honingbijen uit kasten bovenop het gebouw “De Ambacht”, voorheen gebouw “tot 2021”, komen water halen om het volk in de kasten te koelen en te laven. 

De meeste fruitbomen (ong. 100 stuks) zijn nu uitgebloeid. Het lijkt een prima oogst te worden. 

Mart Nederhof