Apeldoorn

Zaaien Oogsten en een Ledenmiddag

In de moestuin in het Havenpark is de zomer een drukke tijd. Er wordt nog steeds gezaaid maar er kan ook al geoogst worden. 

En met de droogte van de afgelopen tijd is het water geven een extra taak want als er jonge plantjes net boven de grond staan is de brandende zon een bedreiging. En dat is niet alles. Ook hongerige houtduiven en vraatlustige slakken bedreigen de jonge zaailingen. Daarom bouwen we meestal een tunnel boven het zaaibed van elektriciteitsbuis en vitragedoek en wordt er regelmatig water gegeven. Als de plantjes dan groter gegroeid zijn kan de tunnel er meestal weer af en redden de planten zich wel. Behalve bij koolplanten zoals bloemkool, broccoli en rode kool kan dat niet want daar ligt het koolwitje op de loer. Een vlinder die zijn eitjes legt op de bladeren, daar komen rupsen uit en die vreten de plant in de kortste keren kaal. 

Zo heeft de tuin ook in de zomer veel zorg nodig en die kunnen we geven omdat we een aantal toegewijde vrijwilligers hebben en daar zijn we heel dankbaar voor. 

Vanuit Stimenz worden er veel activiteiten georganiseerd in de moestuin. Zo hadden we 7 zomerse woensdagavonden waar steeds iets anders te doen was zoals jam maken met kinderen, een lezing over groente door een gids van het openluchtmuseum in Arnhem en een avond met live harp en gitaar muziek. De toegang was gratis en ook de koffie en thee. 

In september organiseerde wij van Groei & Bloei Apeldoorn een gezellige zomermiddag in de moestuin voor G & B leden.  Er was koffie en thee met lekkers, rondleidingen, verloting en als afsluiting lekkere hapjes en drankjes verzorgd door restaurant Heerlijk Lokaal. En heel gezellige middag. 

Verder zijn we bezig met de voorbereidingen voor een minibieb. Daarvoor werken we samen met Aventus en wel een klas “Ontwerpen” en een klas “Meubelmaken”. Dit prachtige samenwerkingsverband gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat er een prachtig werkstuk in de tuin komt te staan. 

Mart Nederhof.