Apeldoorn

Groene daken Deel 3.

Deel 3. Onderhoud van een groen dak en de Groendakpan.

Ongewenste planten
Om het dak mooi bij te houden is vier keer per jaar het dak op een goede richtlijn.
Het is natuurlijk het beste om alle ongewenste planten/onkruid handmatig te verwijderen voordat ze in bloei komen. Denk hierbij vooral aan grassen en kiemplanten van bomen. De hoeveelheid jonge boompjes is natuurlijk erg afhankelijk van de omgeving. Vooral berk, esdoorn en eik wortelen snel en stevig. Bij het verwijderen kunnen er, als het een sedumdak betreft, makkelijk wat plantjes meegetrokken worden. Leg die gewoon weer terug, want dat wortelt weer snel. Eventueel wat grond toevoegen.

Rondom het groene dak bevindt zich voor de afwatering een rand grind of split. Het is belangrijk dat alle planten daaruit worden verwijderd.
Het gebruik van een onkruidbestrijdingsmiddel wordt, evenals voor in de rest van de tuin, door ons sterk afgeraden. Met de hand uittrekken van ongewenste planten is voor al het (bodem)leven de beste oplossing. En hoe dichter de gewenste planten tegen elkaar aan groeien, hoe minder andere soorten de kans krijgen om er tussendoor te groeien.

Mest
Net zoals op een grasveld kan er ook op een groendak mos gaan groeien. Hoe platter, natter en/of schaduwrijker een groendak is, des te hoger de kans op mos soorten. Mos houdt niet van kalk, dus bijvoorbeeld in april wat kalk geven. Omdat er op een groendak een veel dunnere bodemlaag zit dan in de tuin, dient er maximaal een kwart van de dosering van kalk gebruikt te worden. Daarnaast kan in maart, ook met lagere dosering, mest gebruikt worden met 18N, wat ook gelijk de klaver helpt
bestrijden. Echter alles met mate.
Het is ook belangrijk om na het bemesten alle mestresten die naast de beplanting terecht zijn gekomen af te spoelen, aangezien die in combinatie met zonlicht schade aan materialen kunnen geven.

Water
Op een net nieuw aangelegd groen dak moeten de planten nog goed gaan doorwortelen. Daarom zal er regelmatig gesproeid moeten worden. Later hoeft dit alleen bij droogte. Het kan voorkomen dat er kale plekken ontstaan op het groene dak. Dit kan gebeuren door het pikken van vogels in de planten. Mocht er hierdoor wat nieuwe planten en/of aarde toegevoegd worden dan zal ook zo’n plek uiteraard even wat extra vocht nodig hebben.
Controleer ook minstens tweemaal per jaar de dakgoten en regenpijpen, zodat overtollig water vlotjes zijn weg naar beneden vindt.

Groendakpan:
Een waterdicht groen begroeid schuin dak is wat je krijgt met een groendakpan. Met een dakhelling van 25 tot 55 graden is de groene dakpan ook een optie voor de vergroening van een dak. Deze dakpannen zijn al gevuld met prachtige sedum soorten en zijn zo ontworpen dat ze in afmeting en gewicht geheel vergelijkbaar zijn met een dak met sneldekpannen. De “pannen” zijn eenvoudig vast te leggen met een pannenhaak en zodra ze liggen is het genieten geblazen voor mens en dier.