Apeldoorn

Tuinclubs

Onder auspiciën van de afdeling Groei & Bloei Apeldoorn zijn er momenteel 3 tuinclubs actief. In volgorde van oprichting zijn dat Passieflora, Jasmijn en een vijverclub.

In principe komt een tuinclub maandelijks samen om elkaars tuin te bekijken en de leden bepalen bij toerbeurt het onderwerp van de bijeenkomst. Dat is bijvoorbeeld een bezoek aan een bijzondere particuliere tuin, een landgoed of kweker in de ruime omgeving van Apeldoorn. In de wintermaanden worden alternatieve (binnen-)activiteiten bedacht. 

Lees in het interview hieronder meer over wat je kunt verwachten bij onze tuinclubs. Ben je geïnteresseerd geraakt om mee te doen, én ben je lid van Groei & Bloei, dan kan je je belangstelling kenbaar maken via dit inschrijfformulier.

Daarnaast hebben we al een aantal jaren een actieve Whatsapp ruilgroep binnen de afdeling. Hier worden onder andere planten en andere groen-verwante zaken aangeboden.

 

Meedoen aan een tuinclub?

Als lid van Groei & Bloei Apeldoorn kunt u ook meedoen met een tuinclub. Tijd voor een interview met tuinclub ‘opstarters' Lia Baltus en Peter Kapel.

  • Jullie helpen nieuwe tuinclubs opstarten. Wat doet een tuinclub eigenlijk?

Lia: Een tuinclub is een clubje mensen dat 1 dagdeel per maandelkaarstuinbezoektenaansluitendoptuinuitstapje gaat, zoals naar een grote tuin of kwekerij. Tijdens deze bijeenkomsten doe je sociale contacten op met mensen die ook geïnteresseerd zijn in planten en natuurlijk doe je ook plantenkennis op.

  • Wat is de ideale groepsgrootte van een tuinclub en waarom?

Peter:Ongeveer 15 leden, omdat rond de 10 mensen vaak het minimale aantal is om een tuin te kunnen bezoeken. En er altijd wel iemand is die niet kan. Lia: Bovendien is 15 man ook wel zo’n beetje wat je nog in je huis kan ontvangen bij minder weer.

  • Waardoor zijn jullie begonnen met tuinclubs op weg helpen?

Peter: Voorheen werd er gewacht tot er 15 mensen zich aanmelden voor een tuinclub, maar dat duurde soms jaren eer je zo’n groep bij elkaar had. Nu zoeken we contac tmet de mensen die graag in een tuinclub willen en kijken we welke bestaande tuinclub ruimte heeft voor iemand er bij of we beginnen kleiner. Als een tuinclub van start gaat doe ik een tijdje mee en help bij het organiseren van de bijeenkomsten.
Lia: Het kan ook een idee zijn om bij tuinuitjes waarbij er minder mensen zich opgegeven hebben andere (wachtende) tuinclubleden uit te nodigen om mee te gaan en zo elkaar te ontmoeten.

  • Hoeveel tuinclubs heeft Groei en Bloei Apeldoorn nu?

Lia: Je hebt tuinclubs Passieflora en Jasmijn en een Vijverclub.

  • Wat vind jij zelf leuk aan de tuinclub?

Lia: mensen ontmoeten vind ik erg leuk en mijn plantenkennis vergroten en natuurlijk leuke uitjes. Zeker na mijn pensionering. Voorheen had ik veel contact met collega’s en nu niet meer. De tuinclub heeft dat vervangen.
Peter: De uitjes. En verschillende mensen komen met verschillende ideeën en dat vind ik verfrissend. Kennisdelen vind ik leuk en zeker ook leren van anderen.

  • Als iemand na het lezen van dit artikel denkt: "Ik wil ook bij een tuinclub. Hoe kan hij/zij jullie benaderen"?

Lia: Gebruik daarvoor onderstaand inschrijfformulier.

Inschrijfformulier Tuinclub

Na het drukken op verzenden hoort er een bevestigingsscherm te komen en een bevestigingsmail. Komt het bevestigingsscherm niet of komt de bevestigingsmail met een foutmelding zoek dan contact met ons via het contactformulier of op een andere manier.