Wat is een wadi
Een wadi is een uitgegraven stuk zonder gebruik te maken van vijverfolie of ander niet waterdoorlatend materiaal. In zanderige bodems loopt al het water er gelijk weg. Een wadi dient gevoed te worden door bijvoorbeeld een regenpijp. Doordat er geregeld water met kleine residu deeltjes in stromen, zal in de loop der tijd de bodem iets kunnen verdichten, waardoor het water iets langer blijft staan. Tijdens mooi weer staat het droog, maar vult zich met regenwater tijdens een regenbui. Het water wat op je dak valt kan via een pijp en al dan niet een open ‘goot’ naar de wadi worden gebracht, waar het rustig in diepere grondlagen kan doorsijpelen (infiltratie)
Wadi in de tuin van Gera in Ugchelen
Toen Gera, man en kinderen, een paar jaar geleden, in hun (inmiddels práchtig verbouwde) huis in Ugchelen kwamen wonen, stond bewust omgaan met water hoog op hun agenda.
Dus dacht ze ook na hoe hemelwater in de tuin kon blijven. In eerste instantie zou al het water van het dak en de garage (5 uitstroompunten) naar een vijver achter het huis geleid worden. Maar na input van ideeën van tuingroep Passieflora koos Gera voor de aanleg van een wadi in haar voortuin waarin regen van de voorkant van haar dak instroomt. De andere afvoerpunten verzorgen in de toekomst alsnog water naar de achtertuin via een zinkput bij de vijver.
Realisatie
Gera heeft in haar voortuin een graveltuin gemaakt, pal op het zuiden gelegen dus zonnig en droog. Er is een natuurlijk verval van een kleine halve meter, ideaal dus om de wadi aan de rand van de weg te maken. Daarvoor heeft Gera geulen gegraven van het huis naar beneden die uitkomen in een kleine ondiepe ‘kom’ van ongeveer 30cm diep. De geulen en wadi zijn gevuld met grind/gravel in verschillende grootte/diameter. Onder het gravel in de tuin ligt anti-worteldoek en onder de geulen naar de wadi vijverfolie. In de wadi ligt uiteraard alleen grind.
Leuk detail: Gera heeft 2 tegels van het tuinpad naar de voordeur zo in het ontwerp opgenomen dat ze ‘bruggetjes’ zijn.
Voordeel en nadeel
Het werkt! Tijdens regen, ook heftige buien, stroomt mooi al het water naar de wadi, alwaar het water snel wegzakt in de grond. Het is nog niet gebeurd dat er een overstroming op de weg is geweest. Dus zoals eerder gedacht: al het water terug ín de tuin!
Een nadeel zou kunnen zijn dat het grind in de wadi bij lang vochtig weer wat groen verkleurd door alg aangroei. Maar Gera stoort dit niet. Of je zet een Lysimachia nummularia (Penningkruid) in geul/ wadi. Deze plant verdraagt droge én natte voeten. Sowieso kun je de geulen en wadi aanpassen met plantkeuze in eigen smaak. Wanneer blijkt dat er vaak te veel water in de wadi staat, kun je ook op diverse plekken in de geulen kleine openingen maken of in een deel het folie vervangen door worteldoek, zodat onderweg ook al wat water de grond in loopt.
Tips
Gera geeft een aantal goede adviezen: denk serieus na over het afkoppelen van je regenwater als tuinierder. Samen kunnen we in onze tuinen water opvangen en teruggeven. Lees je goed in en check of je via de gemeente Apeldoorn subsidie kunt aanvragen: https://www.apeldoorn.nl/subsidie-afkoppelen-regenwater
Bedenk wel goed waar je het water in je tuin naartoe kunt laten lopen. Zoek het laagste punt in de tuin voor een eventuele wadi. Maak van deze ‘nood’ een deugd, zegt Gera!
Maar ook alleen het doorzagen van de regenpijp en die uit laten komen in een regenton is waardevol.