De onderstaande lezingen hebben in 2023 plaats gevonden.
Ook een lezing bijwonen? Houd onze agenda in de gaten!
Een tuin voor het nieuwe klimaat. Dat was de titel van de interessante lezing door Margareth Hop op 15 november 2022.
Er werden allerlei tips gegeven voor de inrichting van een tuin die bestand is tegen het nieuwe klimaat dat gekenmerkt wordt door perioden van lange droogte, maar ook door stortbuien. Ze gaf ook voorbeelden van bomen, planten en struiken die geschikt zijn voor deze omstandigheden.
In bijgaande PDF kunt u dit nog eens rustig nalezen: Een tuin voor het nieuwe klimaat
Op dinsdagavond 19 januari 2021 hebben we onze eerste online lezing georganiseerd. Margriet, die altijd de lezingen organiseert en haar man Theo, die licht- en geluidtechnicus is, hadden een thuisstudio gebouwd vol met apparatuur, kabels, schermen, camera’s, microfoons, lessenaar enzovoorts. Zeer professioneel. Na een bericht in de nieuwsflitsen van onze en omliggende afdelingen hadden zich een behoorlijk aantal belangstellende leden opgegeven en per mail een link gekregen om op de avond zelf verbinding te maken met de uitzending.
Na een korte introductie van de voorzitter kwam Marc Siepman aan het woord en in beeld. Hij vertelde gedreven en deskundig over grondsoorten en structuren, bacteriën en schimmels, en allerlei soms microscopisch kleine beestjes die met miljoenen per vierkante meter in de grond zitten. En ieder met een eigen taak in een samenspel dat al miljoenen jaren aan de gang is. Dat fenomeen zorgt ervoor dat planten, struiken, bomen en eigenlijk alles wat leeft kan gedijen. Water, lucht en voedsel wordt getransporteerd en verdeeld zodat ieder groeiend gewas in zijn specifieke behoefte voorzien wordt. Dat hele systeem kan heel goed op zichzelf functioneren zonder tussenkomst van de mens. Maar de mens is nu eenmaal op deze aarde en gooit soms roet in het eten. Door allerlei invloeden zoals co2 depositie worden processen verstoord en systemen bedreigd. De natuur kan dit tot op zekere hoogte zelf oplossen maar daar zijn ook grenzen aan. En de mens eist soms meer opbrengst van bepaalde gewassen dan ze van nature kunnen leveren.
Marc pleit ervoor om zoveel mogelijk de natuur zelf zijn gang te laten gaan en wanneer nodig te stimuleren met middelen uit de natuur zelf. Hij zegt: “De bodem is onze belangrijkste bron van gezondheid, en dat geldt onverminderd voor planten en dieren en zelfs de planeet in haar geheel.
Een gezonde bodem helpt ook bij het afbreken en voorkomen van vervuiling en voorkomt droogtes en overstromingen. Als we beter met onze bodems om leren gaan, zullen de problemen ofwel verminderen, ofwel geheel verdwijnen”.
Een zeer inspirerend verhaal, vlot en deskundig gebracht met duidelijke afbeeldingen en een filmpje ter illustratie.
Via de chatfunctie konden mensen vragen stellen en die werden duidelijk door Marc beantwoord. Na afloop kwamen er op deze manier talloze bedankjes en complimenten binnen.
Alleen voor de afdeling Apeldoorn werden er nog 5 boeken over dit onderwerp, vertaald door Marc, verloot.
Al met al was dit een goede en interessante lezing.
Veel dank aan Margriet en Theo voor de perfecte organisatie.
Quote's uit de lezing:
Onkruid is een plant waar je de functie nog niet van hebt ontdekt.
Als je een robotmaaier ziet, leg hem dan op zijn rug (vanwege egels die zich oprollen bij een naderende maaier maar die er door verminkt raken)
De meeste problemen worden veroorzaakt door oplossingen.