Februari: Verwondering

De eerste twee maanden ging het overleg ook deels over digitale hobbels. Je moet wel gezamenlijk dezelfde wijze van registreren hebben. Niet iedereen was vertrouwd met waarnemingen.nl en een kon een eigen bioblitz aanmaken. Maar we komen er met hulp van elkaar uit.
In februari gingen we voor het eerst samen naar buiten in de moestuin Havenpark. We ontdekten in de vijver een bolle witte buik van een kikker die de vorst niet had overleefd. Maar onze verwondering was groot toen er een levende soortgenoot langs kwam zwemmen, die de vorst wel overleefd had en die dus meetelde. In zo’n versteende omgeving maken 40 huismussen je echt blij. Maar zo’n groep telt helaas voor één want het gaat om de soorten, niet om aantallen. Dankzij de warmte in de composthoop vinden we de imposante larve van de gifgroene neushoornkever.
(Yvonne Zwikker)

We zijn van start!

1 januari 2024

We zijn begonnen met 10 deelnemers. Allemaal lid van IVN, Groei&Bloei en KNNV in Apeldoorn. De eerste bijeenkomst hebben we elkaar geholpen om op de website waarneming.nl van onze tuinen een gebiedslocatie en vervolgens een bioblitz te maken. Dat is een soortenonderzoek binnen een vastgesteld gebied binnen een vastgestelde tijd. Wij zullen tussen 1 januari en 31 december 2024 in onze eigen Apeldoornse tuinen naar zoveel mogelijk soorten gaan zoeken.

Ik heb me de eerste weken van een koud en nat januari bezig gehouden met vogels, wilde plantjes en mossen op tegels en takken. Enkele bekende tuinvogels kwamen op de vogelzaden af en waren gemakkelijk te fotograferen. En ook enkele kleine wilde plantjes waren al snel gedetermineerd aan de hand van de App Obsidentify. Meer onbekend waren de mossen. Nooit geweten dat er zoveel verschillende mossen in een kleine tuin voorkomen. Een kwartiertje zoeken leverde op: Gewoon purperschaaltje, Kapjesvingermos, Rond dambordje, Groot dooiermos en Gewone haarmuts.

In de eerste twee weken van januari doe ik 18 goedgekeurde waarnemingen. Ook in de andere tuinen worden gemiddeld 20 soorten gescoord. En daarmee zijn we definitief van start!

Wim Vanhees

Het 1000-soorten-tuin project. We zijn er klaar voor!

Op 1 januari 2024 is een groep Groei & Bloeiers en IVN-ers gestart met het 1000-soorten-tuin project. Het hele jaar 2024 gaan ze in hun eigen Apeldoornse tuinen uitzoeken wat er allemaal vliegt, kruipt, spontaan groeit, zwemt, ritselt, kwettert, springt, fladdert, zoemt en zingt. Dit doen ze om meer te weten te komen over de natuurwaarde van hun eigen grote of kleine tuin. In een jaar tijd leren ze spelenderwijs meer diersoorten aan te trekken, vangtechnieken (en weer vrijlaten natuurlijk), manieren van determineren, mooie natuurfoto’s maken en inzichten in tuinecologie. Ze krijgen de kneepjes van het vak aangereikt door ecoloog Luc Hoogenstein die dit al eerder in zijn eigen stadstuin deed en daar het boek ‘Mijn 1000 soorten tuin’ over schreef. Hij verzorgt vier excursies in de eigen tuinen. Elke maand zal op de website van Groei & Bloei Apeldoorn en IVN Apeldoorn een update verschijnen over het project. Om even ‘warm te lopen’ heeft een deelnemer in de moestuin Havenpark in september, oktober en november 2023 één uur per week foto’s gemaakt en verzamelde daarmee al 88 verschillende soorten. Dat belooft wat! Wordt vervolgd!

Projectnieuws

Sinds maart ’23 wordt een nieuw projectidee verkend onder de werktitel: ‘1000-soorten-tuin’ project. Het project is geïnspireerd door het recent verschenen boek ‘Mijn 1000 soorten tuin’ van bioloog Luc Hoogenstein. Deelnemers van het Apeldoornse ‘1000-soorten-tuin’ project gaan een jaar lang zoeken naar alles wat er in hun stadstuin voorbij komt vliegen, kruipen, lopen, zwemmen en spontaan groeit.

Het ‘1000-soorten-tuin’ thema ligt op het raakvlak van tuinliefhebbers, veldbiologen en natuurgidsen. De 3 natuurverenigingen van Apeldoorn: Groei & Bloei, KNNV en IVN hebben positief gereageerd op het projectidee. Initiatiefnemer Wim Van Hees kreeg de mogelijkheid om in maart bij deze verenigingen het project te ‘pitchen’ en de animo voor het projectidee te polsen en heeft dat gedaan tijdens de lezing van 21 maart.

De voorlopige planning van het project: In 2023 de voorbereiding (animo polsen, voorzittersoverleg, samenwerkingsafspraken, boekverkenning, presentatie Luc Hoogenstein, samenstellen van groepen deelnemers - tuinbezitters, soortendeskundigen, natuurfotografen en tuin-natuurgidsen. 1 januari 2024 start van het jaarproject. In 2024 en 2025: publieksacties naar aanleiding van het project.

Ben je geïnteresseerd? Wil je op de hoogte worden gehouden? Wil je graag meedenken in de verkennende fase van het project? Of wil je graag meedoen?  Laat het weten via e-mail: wimvanhees(at)ziggo.nl