Het unieke aan de tuin is dat deze niet is gereconstrueerd tot de oorspronkelijke 17e eeuwse tuin, maar dat drie eeuwen tuinarchitectuur met inbegrip van de verschillende stijlen op Middachten de leidraad hebben gevormd tot wat het vandaag de dag is.
Kasteel Middachten bij De Steeg wordt voor het eerst genoemd in 1290 als vrijgoed van Jacobus de Mithdac en is strategisch gelegen aan de Veluwezoom, temidden van moerassig land bij de IJssel.
Van oorsprong een versterkt huis, is na plundering door de Fransen in 1673, aan het eind van de zeventiende eeuw herbouwd. In 1698 is met aanleg van de tuinen begonnen. Geïnspireerd door de tuinen van Versailles is in die tijd een formele tuin gecreëerd met geschoren hagen, vormbomen en steile taluds.
De oorspronkelijke strak symmetrische baroktuin veranderde in de loop der tijd tot een landschapstuin met groepen bomen en struiken naar Engels voorbeeld. Rond 1900 werd de tuin weer teruggebracht tot een neo-baroktuin, met behoud van reeds bestaande elementen.
Kortom, de kracht van de tuinen van Middachten ligt in het feit dat alle historische periodes zijn terug te vinden in de tuin en dat is voor Nederlandse begrippen uniek te noemen.
De lezing bestaat uit twee gedeelten: eerst volgen we de geschiedenis en ontwikkeling van deze tuin met oranjerie, het groene theater, de rozentuin en nog veel meer, daarna worden de planten en bijzondere bomen onder de loep genomen.