Apeldoorn

Het Open Tuinenweekend van 17 en 18 juni 2023

Bij dertien adressen kon je dit jaar de tuin te bekijken tijdens het Open Tuinenweekend. Het was weer gezellig druk en veel mensen maakten er een fietstochtje van. Bijgaande foto’s illustreren hoe verschillend het tuinaanbod was. 

We bedanken hierbij iedereen heel erg hartelijk die hard heeft gewerkt om zijn of haar tuin tiptop in orde te hebben voor de bezoekers. Volgend jaar weer een nieuwe editie in het derde weekend van juni!

Open Tuinen 2022

Er waren dit jaar 23 particuliere tuinen te bezoeken, verspreid over twee weekenden in juni en september.  In de zomer was de interesse voor de unieke openstelling van acht tuinen in Hoog Soeren erg groot. Bij tropische temperaturen had men de fietstocht omhoog ondernomen om in tuinen te mogen kijken die anders achter gesloten hekken en hagen liggen. Voor bijna alle eigenaren was het de eerste keer dat zij zoiets deden en daarom best spannend. Gelukkig is het altijd goed toeven met tuinliefhebbers onder elkaar, dus aan het eind van de dag keken zowel de eigenaren als de bezoekers, en ook de organisatoren, met een goed gevoel terug.

De tuinbezitters die zich voor de septemberronde hadden opgegeven, stonden dit jaar voor een zware taak: hoe houd ik ondanks de hitte en de droogte mijn tuin toonbaar voor bezoek? Zij zijn daar bijzonder goed in geslaagd: hun tuinen waren letterlijke oases! Reken maar dat daar heel veel inspanning voor geleverd is. Onze complimenten!  Ondanks de concurrentie van veel andere evenementen tijdens dit eerste weekend van september was er beide dagen bij deze tuinen een continue aanloop van geïnteresseerde bezoekers, zodat iedereen tevreden terugkijkt.

Door het organiseren van Open Tuinen weekenden wil Groei&Bloei Apeldoorn de verbinding tussen de leden versterken. Er worden in de tuin vaak nieuwe contacten gelegd. En bij het zien van al dat tuinenthousiasme besluiten bezoekers soms om ook lid te worden. Bij deze bedanken we iedereen die zijn tuin heeft opengesteld, in het bijzonder degenen die dit voor de eerste keer deden. En onze dank gaat ook uit naar de belangstellende bezoekers. Beide ingrediënten zijn nodig om de weekenden te laten slagen. 

Voor het komend jaar hebben we al een paar nieuwe adressen op onze deelnemerslijst mogen noteren. Lijkt het u ook wat om aan anderen te laten zien hoe u het stukje grond bij uw huis heeft ingevuld? Neem dan contact op met ons via secr-genb-apeldoorn(at)ziggo.nl.

De Open Tuinen commissie: Corrie Hennekes en Marijke Mol

Terugblik open tuinen zaterdag 18 juni in 2022 Hoog Soeren

Vorig jaar september hebben wij onze eerste “open tuinendag” beleeft. Het was een mooie ervaring.

Ondanks de drukte in dit juni weekend, met een bruiloft op het strand in Scheveningen op vrijdag, waardoor we pas zaterdag rond het middaguur weer thuis waren en een verjaardag in Brabant van onze kleinzoon op de zondag, besloten we daarom toch zaterdagmiddag op de fiets te stappen.

Het was ongewoon warm. Zeker 30 graden en de tocht omhoog vanuit Apeldoorn naar Hoog Soeren leverde de nodige zweetdruppeltjes op.

We waren rond 14.00 uur boven en werden verwelkomt in de stand van “Groei & Bloei” door onder andere Mart en Corrie. De opkomst was boven verwachting kregen we te horen, er waren ons al zeker 130 mensen voorgegaan.

Nooit eerder waren zoveel tuinen in Hoog Soeren te bewonderen. Het waren er 8 in totaal en het opmerkelijke was dat de bewoners van een aantal van deze tuinen nog geen twee jaar in Hoog Soeren wonen. Hoe leuk dat zij al meedoen aan dit initiatief en ons gastvrij met drankjes en verhalen ontvingen.

Het waren vooral veel grote tuinen die we te zien kregen waar prachtige borders gegroepeerd lagen rond grasvelden die ruimte gaven aan de tuin. Sommige tuinen liepen naadloos over in de Veluwse bossen, een ander had uitzicht op een weide van het kroondomein.

Verrassend was een kleine tuin van ongeveer 60 m2 in de Ibiza stijl. Geweldig om te zien wat je met een klein tuintje kunt doen en hoeveel sfeer daar in aangebracht kan worden. Niets leek te ontbreken. Hij bevatte naast een overkapte veranda zelfs een badkuip waarin soms gebaad wordt en ook nog een vijvertje.

Wat kwamen we verder voor verrassingen tegen? Kunstig geschilderd keramiek, prachtige schilderijen, een “aardbeien boom”, een ingegraven woongedeelte omdat het huis bovengronds als monument niet uitgebreid mocht worden, een vuurkuil, vijvers, hoogteverschillen die de tuin weer een andere dimensie geven, pergola’s, beelden en natuurlijke vele prachtige bloemen, planten en bomen.

Kortom het was weer zeer de moeite waard en een aanrader voor iedereen die van tuinen en tuinieren houdt.

Alet van der Woude

Terugblik Open tuinen weekend zondag 19 juni 2022 Apeldoorn/Klarenbeek

Gisteren (19 juni) hebben wij, Bezoektuin Hosta la Vista, een open tuin gehouden. Om 9.00 uur regende het, maar niet zo hard. Om 10.10 werd het weer droog en jawel hoor, de eerste bezoekers kwamen gelijk bij ons in de tuin. Er zijn zo’n 50 bezoekers geweest. Iedereen verbaast dat wij met zoveel Hostas zo weinig slakken hadden. Wij hebben vele malen kunnen uitleggen hoe en waarom wij de slakken op onze wijze bestrijden. Wij beginnen al direct na de winter, dat was dit jaar half januari, met een paar korreltjes per m2. Niet meer. Dit herhalen wij om de 2 á 3 weken. Er mogen al 6 jaar GEEN giftige slakkenkorrels verkocht worden!! Er zit kippenlegmeel met 1% ijzer in. Wij doen met 1 kg korrels in onze tuin wel 3 jaar. Onze tuin is ongeveer 5000 m2 groot.

Ook onze rozen werden zeer positief besproken. Bijzondere soorten met open bloemen om insecten te lokken. Er is ontzettend veel over onze tuin te vertellen. De bezoekers waren zeer tevreden.

1 Bezoeker was zo tevreden dat hij/zij bij ons een show-Hosta ongevraagd heeft meegenomen. Deze plant stond met vele anderen op de entree van ons terrein. Een blauwe geglazuurde pot met een geelbladige Hosta. Hosta ‘Volcano Island’ een beauty en als aandenken wegens verleende diensten. 

Wilt u, het mag anoniem, deze plant weer bij ons op de oprit terugzetten?

Hebben nog andere open tuinen zoiets meegemaakt? Wij zijn zeer verdrietig. Je stelt de tuin open voor bezoek en dan worden wij op deze manier bestolen. Heel zuur.

Alle andere bezoekers: heel hartelijk dank voor uw bezoek. Op 3 en 4 september zijn we weer 2 dagen open voor u.

Terugblik op het Open Tuinen weekend 2021

Op 4 en 5 september hebben een tiental tuineigenaren een inkijkje gegeven in hun eigen paradijsje. Mede dankzij het mooie weer was de belangstelling groot. Het was voor elk wat wils, met een variatie aan stijlen: tuinen die met fraaie borderbeplanting een lust voor het oog waren, kleine tuinen met een verrassende uitstraling en tuinen met bijzondere planten waar de eigenaren trots over vertelden. Omdat vanwege corona het weekend niet in juni maar in september was, bloeiden er volop nazomer-planten en hingen er vruchten aan de bomen. Dat maakte het aangenaam anders dan een juni-tuin.  

Genieten, anderen ontmoeten en ideeën opdoen, werden vaak genoemd wanneer we naar ervaringen vroegen. Dit allemaal mogelijk gemaakt door de tuineigenaren die in aanloop naar het weekend zich ingespannen hebben om hun tuin tip-top in orde te hebben. En die in het weekend zelf onvermoeibaar vertelden en de bezoekers werden gastvrij verwend met iets te drinken en te snoepen. Een hele dikke pluim voor hen! 

Hoe Anita ten Wolde en Karin Nieman de openstelling ervaren hebben leest u in hun persoonlijke bijdragen. 

Volgend jaar is er weer een Open Tuinen weekend!  Lijkt het u ook leuk om mee te doen en uw tuin een of twee dagen open te stellen, dan horen we dat natuurlijk graag. U kunt nu al mailen naar secr-genb-apeldoorn(at)ziggo.nl

De Open Tuinen Commissie,  Marijke Mol en Corrie Hennekes

Open tuin Karin Nieman

Voor ons de eerste keer dat we meededen met onze tuin aan de Wendenlaan 13. Al wel eens bij anderen gekeken dus we wisten wel wat het ongeveer inhield. Mijn man en ik genieten erg van onze tuin die met veel trial and error geworden is zoals die nu is. Gelukkig heb je ieder jaar weer nieuwe kansen met een tuin.

Dus toen de oproep kwam wie stelt zijn tuin open vonden we dat een leuk idee om ook onze bijdrage daarin te leveren. 

En wat was het leuk om al die tuinliefhebbers te ontmoeten. Superleuk het enthousiasme, de tips en wijze raad te ontvangen. En ook zelfs wat zaden en planten uit te wisselen.

Wij vonden het superleuk om mee te doen en zouden een volgende keer zo weer meedoen. Maar dan hopelijk in het voorjaar. Nu was het een bereklus om alle winde uit de tuin te halen na onze vakantie. Meestal zakt de moed me in de schoenen eerlijk gezegd na de vakantie. En denk ik volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. Dit jaar gaat mijn tuin een stuk netter de winter in en zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel. 

Hartelijke groet, Mark Koot en Karin Nieman

Open Tuin Anita ten Wolde

Vandaag was het zover, open tuin van Groei en Bloei Apeldoorn. Dagen lang heb ik met een voegenkrabber alle voegen schoongemaakt, daarna geveegd en wat potten verschoven. Toch vroeg iemand zaterdag nog of ik de tuin nog netjes moest maken, dode planten afknippen en opruimen. Nou vraag ik je….mijn tuin is nog nooit zo netjes geweest!

De avond ervoor de banner al opgehangen aan het hek. Ik woon in het centrum dus ik was benieuwd of hij de zaterdagavond ongeschonden door zou komen, maar er is gelukkig niets gebeurd.

Vanaf 10 uur zat ik klaar om mensen te ontvangen. Thee stond klaar, koekje erbij en een watertje met verse munt. Om 10.30 kwamen de eersten en het is de hele dag doorgegaan. Veel bezoekers. Het was gelukkig een stralende dag, alleen in de ochtend nog wat koud, maar gelukkig was er al vrij snel zon achter in de tuin zodat ik daar wat kon opwarmen.

Veel mooie reacties gehad, vooral over de lange vijver die de borders scheidt. Zo jammer dat het water zo groen was, maar ik geloof niet dat iemand zich eraan stoorde (behalve ik zelf).

Een dame zei dat haar man altijd zand wilde zien tussen de planten, wat de tuinman dan weer schoffelen moet.” Zo wil ik de tuin!” zei ze over mijn tuin, want mijn tuin staat bomvol, geen zand te zien. Nu moet ze haar man nog zien te overtuigen; ik hoop dat het haar lukt.

Het leuke was dat mijn buurvrouw ook voor de eerste keer haar tuin open stelde, bezoekers konden zo van de een naar de ander. Ideaal. Het mooie is dat je door andere tuinen te bekijken veel ideeën opdoet voor je eigen tuin. Misschien een goed plan om het zelf ook eens te gaan doen. Ik neem het me steeds voor, maar er komt weinig van en het is zo leuk. Hopelijk zijn er dan geen planten te koop, want dan kom ik weer met te veel thuis, maar ik ga zeker vaker tuinen bezoeken.

Terugblik op open tuinen weekend 15-16 juni 2019

Alleen maar positieve reacties. Dat is wat we hoorden toen we aan de 9 deelnemers van het Open Tuinen weekend vroegen hoe het allemaal was gegaan. Er was bij elke tuin veel aanloop geweest.  Van Apeldoornse Groei & Bloei-leden tot nieuwsgierige buurtgenoten en zelfs mensen die in de buurt vakantie hadden en er met de elektrische fiets een hele dagtocht van maakten. Bezoekers waren enthousiast en geïnteresseerd in wat ze zagen, wat tot leuke gesprekken leidde. En gelukkig was het weer gunstig, nadat op zaterdag de regen rond een uur of elf was gestopt.  Elke deelnemer, zowel degenen die het voor de eerste keer deden als de ervaren deelnemers,  vond het een erg leuke ervaring.

De bezoekers die wij spraken waren enthousiast over wat zij gezien hadden. Altijd weer nieuwe inspiratie in andermans tuin en bewondering voor het werk wat de tuineigenaar verzet heeft. En ook werd de ontmoeting met andere bezoekers genoemd: er is altijd een fijne sfeer.

Volgend jaar is er weer een Open Tuinen weekend!  Lijkt het u ook leuk om mee te doen en uw tuin een of twee dagen open te stellen, dan horen we dat natuurlijk graag. U kunt nu al mailen naar secr-genb-apeldoorn(at)ziggo.nl

Natuurlijk willen wij nogmaals de deelnemers van dit jaar hartelijk bedanken voor het openstellen van hun tuin en de gastvrijheid! De presentatie was overal geweldig! Bezoekers konden onder het genot van een drankje en wat lekkers (waaronder zelfgemaakte taartjes en koekjes) genieten van de tuinen.

Al het werk dat is verzet wordt zeer gewaardeerd door de vereniging!

De Open Tuinen Commissie, 

Marijke Mol en Corrie Hennekes