Apeldoorn

Moestuin Havenpark

De moestuin in het Havenpark is een initiatief van Groei & Bloei Apeldoorn. Het wordt sinds 2015 gerund in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Omnizorg, Stimenz en de Wijkraad Centrum en is ook te volgen op Facebook: Moestuin Havenpark Apeldoorn en op Instagram @moestuinhavenpark.

Iedere woensdag en donderdag wordt er door een groep van zo'n 40 vrijwilligers gewerkt van 09.00 tot 12.30 uur. 

Het project is heel laagdrempelig. Er worden weinig eisen gesteld aan de vrijwilligers. Iedereen is welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben, een positieve instelling vinden we veel belangrijker. 

De groep bestaat uit mensen van allerlei pluimage: vrijwilligers van Groei & Bloei, buurtbewoners, cliënten van Omnizorg, mensen die door Stimenz naar het project geleid worden om ervaring op te doen, andere Apeldoorners en soms mensen van het AZC. Iedereen wordt liefdevol in de groep opgenomen en mag zijn wie hij of zij is. 

We drinken om 10.30 koffie of thee en om 12.00 uur is er een gezamenlijke soepmaaltijd.

De oogst, groente, fruit, kruiden, bloemen, wordt ook door de vrijwilligers mee naar huis genomen.

Wat gebeurt er zoal in de Moestuin Havenpark Centrum Apeldoorn.

Door een team van vrijwilligers van allerlei pluimage en achtergronden wordt jaarrond op iedere woensdag en donderdag gewerkt aan de groei en bloei van de moestuin.

In de winter worden plannen gesmeed voor de komende seizoenen. Er worden zaden besteld, het gereedschap wordt onderhouden, de zaaibedden in orde gemaakt, onkruid gewied, gemest, de paden opnieuw van houtsnippers voorzien enzovoorts. 

In het voorjaar bloeien de meer dan 100 fruitbomen. Een spektakel op zich. Er wordt gezaaid en geplant, de vroege groentesoorten zoals spinazie en raapsteeltjes al geoogst, de bloembollen zoals dahlia’s, gladiolen en canna’s geplant, onkruid gewied, de kas volgeplant enzovoorts.

In de zomer is de tuin op zijn hoogtepunt. Een weelderige mix van groenten, bloemen, kruiden, fruit, vogels, insecten en mensen. Een vrolijke mix van geuren, kleuren, smaken en klanken. Een soort tuinsymfonie. Een lust voor het oog, de neus, het oor en de mond. Er wordt volop geoogst door de vrijwilligers en de chef-kok van het aangrenzende restaurant Heerlijk Lokaal.

In het najaar gaat het tempo wat naar beneden. Rust daalt neer over de tuin. Er is nog genoeg te oogsten. Pompoenen, courgettes, bonen, appels, peren, enzovoorts. Dan gaan de afgedragen planten naar de composthoop maar er blijft genoeg staan om de vogels door het komende koude seizoen te helpen. 

Dat is wat er zoal gebeurt in de moestuin Havenpark Centrum Kom gewoon eens een keertje een kijkje nemen. Niets moet en van alles mag. Je bent van harte welkom. 

Adres: Korte Molenstraat 4.

Mart Nederhof Apeldoorn.