Apeldoorn

Busreis naar Friesland 1 augustus 2019

Op 1 augustus vertrokken we met een volle bus richting Friesland.

We bezochten de tuinen:

 ▪ Oevertuin, Steenwijkerweg 21, 8397 LC De Blesse De Oevertuin

Deze tuin is in 1998 aangelegd op een voormalig weiland. De tuin bestaat uit 2 gedeelten, de 'oude' en de 'nieuwe. De karakters van deze gedeelten verschillen duidelijk in opbouw. Het eerste gedeelte, de echte oevertuin, de grote en kleine vijvers, is in 1998 gegraven tot aan de oerlaag die bestaat uit leem en dus geen water doorlaat.  De grond die vrijkwam is bestemdvoor de onderkomens voor de dieren, prachtige vogels, fazanten, kippen en bijzondere zwijntjes.  De beplanting rondom de vijvers oogt heel natuurlijk, varens, lissen en waterminnende planten. Het nieuwe gedeelte is ontstaan in 2002. Ook hier is een vijver maar ook een gazon met daaromheen kleurrijke borders. En er staat een schat aan rozen, Persicarias en Buddleya's. De koffie/thee en lekkers smaken ons goed.

▪ Tuin de Holthof van Hiltje Dekker, Hoofdweg 2, 8474 CG Oldeholtpade De Holthof

Een tuin van 2500 m2 rondom een oud verbouwd boerderijtje.  Hiltje is gestart met het plaatsen van hagen en heeft van daaruit verder gewerkt aan haar weelderige tuin. Vaste planten in grote groepen afgewisseld met grote grassen zorgen voor een interessant beeld. Enkele opvallende planten: de blauwbloemige Succisella inflexa, Indigofera amblyantha en Verbena hastata, de cremewitte Aralia californica en de witte Centranthus rubra 'Albus' die zelf zich tussen het grind uitgezaaid heeft. Een prachtige tuin van een gastvrije eigenaresse. Er zijn planten te koop die gretig aftrek vinden. De soep, er is keuze tussen courgettesoep of paprikasoep, smaakt ons voortreffelijk. Wie heeft er recepten?

▪ De 'nieuwe' Jacobstuin van Jaap de Vries, Tillewei 21, 9528 GP Jistrum Jakobstuin

Het kennismaken met het werk van Piet Oudolf (grassen), het werk van de Belgische kweker Jan Spruyt (prairieplanten) en een bezoek aan Hermannshof in Duitsland zijn de aanleiding geweest om in de eerste Jakobstuin op de toen nieuwe vooruitstrevende manier te gaan tuinieren. Dat succes is de reden om deze principes voor de tweede keer toe te passen nu in het coulisselandschap van de Friese wouden. In deze tweede tuin spelen grassen weer een hoofdrol en met de kleurrijke vaste planten vormen zij een spectaculair geheel. Door de 8 plantvakken lopen graspaden vanwaar je de beplanting van alle kanten goed kunt bekijken. Het hoogtepunt van deze tuin valt in de (na)zomer en dat kunnen we beamen. Toch vindt Jaap zelf dat zijn tuin door de droogte dit jaar veel geleden heeft. Ook nu weer een aantal opvallende planten: Solidago 'Loyser Crown', Rudbeckia californica en de zachtgele Coreopsis 'Moonbeam’. Na het bezoek aan deze tuin staat een drankje klaar op een of andere aanhanger. En goede gelegenheid om even de dorst te lessen.

▪ Tuin en kwekerij De Groene Gast van Klaas Blok, Jouwerweg 2, 9825 TK Lucaswolde De Groene Gast

Een grote tuin en een kleine kwekerij van twee enthousiaste tuiniers. In de tuin staan bloemen in uitbundige kleuren, ze zijn voornamelijk hoog. Enkele aankopen: Verbena officinalis 'Bampton', Asclepias en Phloxen. Tijdens het praatje van de eigenaar zag ik al gretige ogen kijken naar het assortiment vaste planten.

Bij het laatste adres staat een hapje en een drankje klaar, daar zijn we echt aan toe. Wat een fijne inspirerende dag. Dankjewel Ton!

Jeanne Joosten