Tuinclub Jasmijn

Op 6 juni 2021 is de 4e tuinclub van Groei & Bloei Apeldoorn gestart. We hebben 14 deelnemers en Peter Kapel draait een aantal keren mee om ons op gang te helpen.

Tijdens deze eerste bijeenkomst hebben wij gekozen voor de naam Jasmijn en besloten elke 1e woensdag van de maand bij elkaar te komen.

Ons eerste uitje was op 4 augustus en werd verzorgt door Willemien.

Het was een bezoek aan de tuin van Anneke Stolk Annaparte in Hoog Soeren.
Zelf schrijft ze over haar tuin: De ruim 2000 m2 grote kleurrijke bevat, naast 15 kleurige borders met diverse soorten beplanting, diverse verrassende elementen. U vindt er bijvoorbeeld een vuurplaats, een vijver, twee aparte pergola’s en een oosters geïnspireerde border met een prieeltje. Ook is er met gebruikmaking van het natuurlijke hoogteverschil van enkele meters een 25 meter lange waterloop aangelegd.

Helaas stond de tuin niet vol op in bloei, maar de prachtige aanleg, documentatie, mappen met foto’s en kennis van Anneke maakte dat het een leuk en leerzaam uitje werd.

Op 1 september organiseerde Karin voor ons een rondleiding door de tuinen van paleis het Loo.

Het was de eerste rondleiding weer sinds de Corona uitbraak, die onze gids gaf. Met veel enthousiasme vertelde ze van alles over de historie, aanleg en planten in de tuin.

Wat een werk wordt er in de tuin gestoken om deze het jaar rond er een mooi en verzorgd uit te laten zien. De diversiteit aan planten was veel groter dan ik in gedachten had. Tot slot werden we met het treintje weer naar de fietsenstalling teruggereden.

Op 6 oktober was Wendy onze gastvrouw.

Ze had het niet makkelijk, want de regen kwam met bakken uit de hemel die ochtend. Er werd wat af geappt om te besluiten het uitje wel of niet door te laten gaan. Het werd WEL en achteraf waren we daar allemaal blij om.

De ontvangst op de Prunushof in Wilp met koffie/thee en wat lekkers was hartelijk. De tuinen lieten een grote variëteit aan planten en bomen zien en het is bijna niet te geloven dat dit oudere echtpaar dit allemaal zo mooi kan onderhouden met zijn tweeën. De tuin is zeker een bezoek waard. Wat zal deze er mooi uit zien als de 90 verschillende Japanse sierkersen in bloei staan. Deze verzamelaarstuin is aangelegd op de voormalige tuinplantenkwekerij (1ha.). Dat de eigenaar het kweken nog niet los kan laten was te merken aan de vele planten die hij nog kweekt en ook verkoopt. Te midden van al het aangeschafte groen reden we aan het eind van de middag voldaan weer naar Apeldoorn.

Op 3 november staat ons volgende uitje gepland

Het plan is om naar Baltus in Vaassen te gaan, een groothandel die ons alles kan vertellen over bloembollen.

Maar eerst ontmoeten we elkaar bij Etty.
Er zijn allerlei leuke ideeën voorbij gekomen voor de minder goed weer dagen die de herfst en winter met zich mee kan brengen zoals:

een vogelhuisje vilten;  een kerststuk maken;  een determineerles van Peter;  een hortus bezoeken,  etc.
Genoeg om naar uit te kijken dus.