Apeldoorn

Open tuinen weekend op 4 en 5 september 2021

Dit jaar (2021) organiseren we op 4 en 5 september het Open Tuinen weekend. Dat wordt genieten van nazomertuinen met uitbundig bloeiende planten! Zoals het er nu uit ziet kan een tuinopenstelling veilig verlopen als de afstands- en hygiëneregels die dan gelden in acht worden genomen.

Laat u verrassen en inspireren in de diverse tuinen! Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Let er op dat een aantal tuinen alleen op zaterdag of alleen op zondag open zijn.

Op dit moment (juli) hebben onderstaande tuineigenaren toegezegd open te zijn. Voor de actuele situatie in september kunt u onze website em/of nieuwsflits raadplegen. 

1. Dorien en Ton Scherpenzeel-Aaldering,
1e Wormenseweg 202 te Apeldoorn
ZATERDAG EN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Onze tuin ligt in de wijk Apeldoorn Zuid. Direct achter het huis hebben we alles bestraat en staan heel veel potten en bakken met planten. We kunnen daar heerlijk onder de veranda zitten. Daarachter begint de echte tuin, die we een jaar of zeven geleden hebben aangelegd met strakke lijnen. De borders doen qua sfeer cottagestijl aan. Wat zich uitzaait mag blijven staan. Verder zijn er ook eetbare planten en struiken in de border verwerkt.

In het midden van de tuin staat boven een terras een grote pergola begroeid met een witte druif, kiwi, clematis en een roos. Deze zorgt voor heerlijke schaduw in een warme zomer.

Er is een appelhaag van minitrees en er staan wat fruitbomen in pot. Verder ben ik gek op brocante die ook her en der te vinden zijn.


Mijn man maakt plantensteunen zoals boogjes, piramides, pilaren, rozenbogen, plantenhangers, maatwerk en nog veel meer van betonijzer (www.creatiefmetijzer.nl). Dat gaat zo mooi roesten zodat het mooi opgaat in de border.

Hopelijk wordt het open tuinenweekend een prachtig weekend en komt u gezellig bij ons een kijkje nemen.


2. Nicolette Schraa, Blekersweg 28 te Apeldoorn
ZATERDAG EN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Mijn tuin is een ruime stadstuin in een afwijkende vorm, de achtertuin is als een taartpunt. 

Het is een echte bloementuin, geen gazon (meer) en met een vijver en een kleine kas. 

De bloemen heb ik met grassen, heesters, hagen en wat kleine bomen afgewisseld.

Nadat het gazon eind 2018 is verwijderd heeft dit deel van de tuin zich weer snel ontwikkeld tot een bloemrijk geheel waar elk seizoen iets bloeit. Een paar zitplekken maken het tot een, vind ik, heerlijke tuin om in te werken en te ontspannen!


3. Anita ten Wolde,
Wilhelmina Druckerstraat 216 te Apeldoorn
ALLEEN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Anita heeft een besloten stadstuin met een vijver over bijna de gehele lengte van de tuin, met aan beide zijden bloeiende borders voor vliegende vriendjes. Ook de kippen en de katten genieten van allerlei hoekjes. Bessenstruiken en een pruimenboom ontbreken niet.


Wilt u alvast genieten van verhalen over haar tuin? Anita maakt een heel leuke tuinblog. www.anitastuin.wordpress.com. Schrijf u in om wekelijks over haar belevenissen in de tuin te lezen.

4. Hanneke Uilkema,
Wilhelmina Druckerstraat 214 te Apeldoorn
ALLEEN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Enthousiast geworden door de buurvrouw stelt Hanneke haar tuin ook open. Ze schrijft: Mijn tuin is niet groot maar wel super gezellig. Dat je van een klein tuintje zoiets gezelligs kan maken! En er is ook nog een groot dakterras. Kom gezellig zondag 5 september langs om te bewonderen!


5. Karin Nieman, Wendenlaan 13 te Apeldoorn
ALLEEN ZATERDAG van 10.00 – 16.00 uur

De Wendenlaan ligt in de hoek Loolaan/Zwolseweg. Onze tuin is middelgroot en is gevarieerd ingericht. Zo is er een ronde zitkuil met een border er omheen (zie foto) en zijn er verspreid in de tuin verschillende andere zitjes. We hebben een kapschuur en achterin is onlangs een nieuwe border gemaakt.


6. Peter Kapel, Loseweg 24 te Apeldoorn
ALLEEN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Vijf jaar geleden bestond onze tuin uit gras, coniferen, beuken, grind, zevenblad, worteldoek, teunisbloem en veel stenen.

Elk jaar is een deelproject gerealiseerd. Een muur van 18 meter lang en twee meter hoog boven het maaiveld gemetseld. Bomen gestekt en/of gezaaid. Veel inheemse planten gezaaid. Er staan nu ruim 300 verschillende planten in de tuin, waarvan ca 100 eetbaar. Vijver aangelegd met tropische visjes. Zie de fotocollage bij oproep voor een vijverclub.

Bijna alles in de tuin is van gerecycled materiaal: paden, terrassen, stapelmuren. Vijf composthopen leveren nieuwe grond voor de tuin. Voor sommigen is het een woeste tuin; voor insecten, vogels en mij is het een paradijsje.


7. Chris en Gerda Bos, Zwolseweg 306 te Apeldoorn
ALLEEN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Naast slijterij De Hamer ligt de prachtige tuin van Chris en Gerda. Rond het gazon zijn borders aangelegd, er staat een notenboom, achterin de tuin staat een kas en er is een kleine moestuin. Chris is ook nog imker dus met een beetje geluk is er ook nog heerlijke honing te koop!! De moeite waard om een bezoek te brengen!


8. Ed Brink en Rijk van Vulpen,
Engelanderweg 36 te Beekbergen
ALLEEN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

De eigenaars van deze tuin hebben prachtige schaduwborders weten te creëren met een grote diversiteit schaduwplanten. De tuin ligt op pure zandgrond onder monumentale eikenbomen. Alle borders hebben een eigen sfeer. Een met de hand gegraven zwemvijver, met een hoger gelegen natuurlijk filtersysteem geeft een extra dimensie aan de tuin. Achter het huis komt men na de kleurrijke borders in een groene oase onder een solitaire eik. Met liefde, aandacht en geduld is deze tuin een prachtige volwassen schaduwtuin geworden.


9. Kwekerij Huis in ’t Veld, Broeklanderweg thv nr 16 te Beemte Broekland
ALLEEN ZATERDAG van 10.00 – 16.00 uur

Bij Kwekerij Huis in 't Veld is een prachtige voorbeeldtuin aangelegd waar u verschillende soorten planten kunt zien. U kunt hier ideeën opdoen voor uw eigen tuin en ook planten kopen. En is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Dit alles kan onder het genot van een kopje koffie of thee. Als het lukt, zullen er ook dit jaar weer enkele demonstraties schapen drijven gegeven worden.

 

10. Hans Luiten en Jacqueline Dragt, (winnaar van de puzzel 2021)
Blaarschoten 5 te Klarenbeek
ZATERDAG EN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur


Kom kijken bij ‘Hosta la Vista’ te Klarenbeek. In 2018 huurde Hans Luiten deze boerderij. De tuin van ongeveer 5200 m2 was toen al jaren niet onderhouden. Het resultaat: een wirwar van onkruid, scheve en dode bomen, kwijnende struiken en stinkende vijvers, vol blad en takken. Twee jaar geleden ben ik, Jacqueline Dragt, ook hierheen verhuisd.

We kwamen uit twee volle tuinen, met twee Hosta-verzamelingen. Met een heleboel hardwerkende vrienden is de jungle ontgonnen. De perken zijn vol geplant met een keur aan net-even-iets anders en natuurlijk staan er 300+ HOSTAs. We proberen een tuin te maken die niet alleen voor mensen, maar ook voor de insecten en vogels aantrekkelijk is. Ieder jaar tellen we meer soorten vogels, vlinders, wilde bijen en libellen.
 

Graag delen we het resultaat van al dat werk met jullie. Wij zorgen (tegen een kleine bijdrage) voor iets te drinken en een koekje erbij. Jullie houden afstand en zorgen voor schone handen en zo.

Er is verkoop van Hosta’s en ook hebben we wat ‘gewone’ tuinplanten.  Tot ziens in september!
 

Routebeschrijving: Langs het kanaal richting Dieren. Linksaf over de eerste brug (Veldweg) en dan weer de eerste weg links (Blaarschoten). Let op, dit is een klein weggetje!! 
Je kunt ook via het fietspad langs het kanaal komen, of door het tunneltje bij de Landdrostlaan in de Maten. Rechtsaf de Veldweg op en dan de eerste weg rechts. 
Parkeren kan aan de rechterkant op het terrein achter de schuren.
 

11. Woppy van der Velde, 
Veldekster 7 te Ugchelen
ZATERDAG EN ZONDAG van 10.00 – 16.00 uur

Woppy heeft een gezellige tuin van ongeveer 800m2 waar van alles te zien is. Van december tot in de late herfst bloeien er planten. Ook zijn kuipplanten goed vertegenwoordigd; zij overwinteren in de aanwezige kas. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke compost, wat de planten zichtbaar goed doet. Verder is ook allerlei kunst te zien in de vorm van stenen en bronzen beelden.

Terugblik op open tuinen weekend 15-16 juni 2019

Alleen maar positieve reacties. Dat is wat we hoorden toen we aan de 9 deelnemers van het Open Tuinen weekend vroegen hoe het allemaal was gegaan. Er was bij elke tuin veel aanloop geweest.  Van Apeldoornse Groei & Bloei-leden tot nieuwsgierige buurtgenoten en zelfs mensen die in de buurt vakantie hadden en er met de elektrische fiets een hele dagtocht van maakten. Bezoekers waren enthousiast en geïnteresseerd in wat ze zagen, wat tot leuke gesprekken leidde. En gelukkig was het weer gunstig, nadat op zaterdag de regen rond een uur of elf was gestopt.  Elke deelnemer, zowel degenen die het voor de eerste keer deden als de ervaren deelnemers,  vond het een erg leuke ervaring.

De bezoekers die wij spraken waren enthousiast over wat zij gezien hadden. Altijd weer nieuwe inspiratie in andermans tuin en bewondering voor het werk wat de tuineigenaar verzet heeft. En ook werd de ontmoeting met andere bezoekers genoemd: er is altijd een fijne sfeer.

Volgend jaar is er weer een Open Tuinen weekend!  Lijkt het u ook leuk om mee te doen en uw tuin een of twee dagen open te stellen, dan horen we dat natuurlijk graag. U kunt nu al mailen naar secr-genb-apeldoorn(at)ziggo.nl

Natuurlijk willen wij nogmaals de deelnemers van dit jaar hartelijk bedanken voor het openstellen van hun tuin en de gastvrijheid! De presentatie was overal geweldig! Bezoekers konden onder het genot van een drankje en wat lekkers (waaronder zelfgemaakte taartjes en koekjes) genieten van de tuinen.

Al het werk dat is verzet wordt zeer gewaardeerd door de vereniging!

De Open Tuinen Commissie, 

Marijke Mol en Corrie Hennekes