Apeldoorn

Lezing 'De vier jaargetijden' door Leo Brand op 19 november

Ieder jaargetijde heeft zo zijn bekoring maar toch hebben de meeste mensen wel hun voorkeur. Zo vind de een de lente helemaal het einde (hoewel het eigenlijk pas het begin is). Een ander dweept weer met de herfst. De zomer kan iedereen meestal wel bekoren maar voor de winter zijn maar weinig liefhebbers te vinden, uitgezonderd dan de wintersportliefhebbers. Toch, als we onze ogen goed de kost geven, blijkt dat alle jaargetijden zeer aantrekkelijk kunnen te zijn. 

De lente met het botten van de bomen, heel veel bloeiende bollen en de vaste planten die weer voorzichtig boven de grond proberen te komen. De paringen van de eerste kikkers, padden en salamanders in het water. Het jonge leven in de wei, vogel gezang, nestbouw en jonge vogels. 

De zomer brengt ons heerlijke warme dagen. Veulens die dartelen in de wei. De meest prachtige bloemen die langdurig zullen bloeien en hiermede heel veel insecten naar zich toe lokken. Vlinders in allerlei fraaie kleuren die fladderend van bloem naar bloem op zoek zijn naar nectar en naar een partner. De tuin nu in op zijn mooist.

De herfst met zijn prachtige verkleuringen en vallende bladeren meegenomen door de herfststormen. De meest mooie paddenstoelen en zwammen. Het verzamelen van eikels en noten door eekhoorns, muizen en vogels als de (Vlaamse) Gaai. De tuinen die aan het verkleuren zijn.

De winter waarin dieren, zoals egels, muizen, eekhoorns en vleermuizen; maar ook de reptielen en amfibieƫn in winterslaap of in winterrust gaan. Kale bomen die zorgen voor de nieuwe knoppen voor straks in het voorjaar. Vaak koude maar ook heel fraaie sterrennachten. Soms sneeuw en ijs wat ook weer zeer fraaie plaatjes oplevert.

Eigenlijk is er voor iedereen het hele jaar door wel wat te beleven.

Ik hoop u met deze lezing een heel klein beetje deelgenoot te maken van al deze jaargetijde die de revue passeren. 


http://www.docukit.nl/inhoud/jc36-1.jpgAfbeelding1.jpgAfbeelding5.jpg