Apeldoorn

Terugblik op het Open Tuinen weekend 2021

Op 4 en 5 september hebben een tiental tuineigenaren een inkijkje gegeven in hun eigen paradijsje. Mede dankzij het mooie weer was de belangstelling groot. Het was voor elk wat wils, met een variatie aan stijlen: tuinen die met fraaie borderbeplanting een lust voor het oog waren, kleine tuinen met een verrassende uitstraling en tuinen met bijzondere planten waar de eigenaren trots over vertelden. Omdat vanwege corona het weekend niet in juni maar in september was, bloeiden er volop nazomer-planten en hingen er vruchten aan de bomen. Dat maakte het aangenaam anders dan een juni-tuin.  

Genieten, anderen ontmoeten en ideeën opdoen, werden vaak genoemd wanneer we naar ervaringen vroegen. Dit allemaal mogelijk gemaakt door de tuineigenaren die in aanloop naar het weekend zich ingespannen hebben om hun tuin tip-top in orde te hebben. En die in het weekend zelf onvermoeibaar vertelden en de bezoekers werden gastvrij verwend met iets te drinken en te snoepen. Een hele dikke pluim voor hen! 

Hoe Anita ten Wolde en Karin Nieman de openstelling ervaren hebben leest u in hun persoonlijke bijdragen. 

Volgend jaar is er weer een Open Tuinen weekend!  Lijkt het u ook leuk om mee te doen en uw tuin een of twee dagen open te stellen, dan horen we dat natuurlijk graag. U kunt nu al mailen naar secr-genb-apeldoorn(at)ziggo.nl

De Open Tuinen Commissie,  Marijke Mol en Corrie Hennekes

Open tuin Karin Nieman

Voor ons de eerste keer dat we meededen met onze tuin aan de Wendenlaan 13. Al wel eens bij anderen gekeken dus we wisten wel wat het ongeveer inhield. Mijn man en ik genieten erg van onze tuin die met veel trial and error geworden is zoals die nu is. Gelukkig heb je ieder jaar weer nieuwe kansen met een tuin.

Dus toen de oproep kwam wie stelt zijn tuin open vonden we dat een leuk idee om ook onze bijdrage daarin te leveren. 

En wat was het leuk om al die tuinliefhebbers te ontmoeten. Superleuk het enthousiasme, de tips en wijze raad te ontvangen. En ook zelfs wat zaden en planten uit te wisselen.

Wij vonden het superleuk om mee te doen en zouden een volgende keer zo weer meedoen. Maar dan hopelijk in het voorjaar. Nu was het een bereklus om alle winde uit de tuin te halen na onze vakantie. Meestal zakt de moed me in de schoenen eerlijk gezegd na de vakantie. En denk ik volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. Dit jaar gaat mijn tuin een stuk netter de winter in en zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel. 

Hartelijke groet, Mark Koot en Karin Nieman

Open Tuin Anita ten Wolde

Vandaag was het zover, open tuin van Groei en Bloei Apeldoorn. Dagen lang heb ik met een voegenkrabber alle voegen schoongemaakt, daarna geveegd en wat potten verschoven. Toch vroeg iemand zaterdag nog of ik de tuin nog netjes moest maken, dode planten afknippen en opruimen. Nou vraag ik je….mijn tuin is nog nooit zo netjes geweest!

De avond ervoor de banner al opgehangen aan het hek. Ik woon in het centrum dus ik was benieuwd of hij de zaterdagavond ongeschonden door zou komen, maar er is gelukkig niets gebeurd.

Vanaf 10 uur zat ik klaar om mensen te ontvangen. Thee stond klaar, koekje erbij en een watertje met verse munt. Om 10.30 kwamen de eersten en het is de hele dag doorgegaan. Veel bezoekers. Het was gelukkig een stralende dag, alleen in de ochtend nog wat koud, maar gelukkig was er al vrij snel zon achter in de tuin zodat ik daar wat kon opwarmen.

Veel mooie reacties gehad, vooral over de lange vijver die de borders scheidt. Zo jammer dat het water zo groen was, maar ik geloof niet dat iemand zich eraan stoorde (behalve ik zelf).

Een dame zei dat haar man altijd zand wilde zien tussen de planten, wat de tuinman dan weer schoffelen moet.” Zo wil ik de tuin!” zei ze over mijn tuin, want mijn tuin staat bomvol, geen zand te zien. Nu moet ze haar man nog zien te overtuigen; ik hoop dat het haar lukt.

Het leuke was dat mijn buurvrouw ook voor de eerste keer haar tuin open stelde, bezoekers konden zo van de een naar de ander. Ideaal. Het mooie is dat je door andere tuinen te bekijken veel ideeën opdoet voor je eigen tuin. Misschien een goed plan om het zelf ook eens te gaan doen. Ik neem het me steeds voor, maar er komt weinig van en het is zo leuk. Hopelijk zijn er dan geen planten te koop, want dan kom ik weer met te veel thuis, maar ik ga zeker vaker tuinen bezoeken.