Apeldoorn

Excursies 2023

De busexcursies van 2023 staan uitvoerig beschreven in de groensnippers nummer 3 op bladzijde 8 en 9 en kunt u nalezen door te klikken naar deze Groensnippers.

Bus excursie 16 juni 2022

Het is alweer even geleden maar de bus excursie naar Groningen was wel zo leuk dat we u een verslagje van het bezoek niet willen onthouden. Want wellicht denkt u na het lezen; “oh wat jammer dat ik niet mee ben gegaan”. Maar gelukkig worden er jaarlijks excursies georganiseerd door uw G & B afdeling dus u kunt altijd een andere keer aanhaken. En voor degene die er wel bij waren is het lezen een feest van herkenning van een heerlijk en zonnig uitstapje. De eerste tuin die we bezochten was de tuin “Aan de Vaart” te Foxwolde. We werden ontvangen met koffie /thee en koek. De eigenaren vertelden wat over de geschiedenis van de tuin waarna je heerlijk kon rondwandelen door de tuin. Deze 4.000 m2 tuin temidden van weilanden met een bosschage op de achtergrond nemen strakke heggen, gazons en borders met veel vaste planten een prominente plaats in. Aan het huis is een grote serre gebouwd waar de niet winterharde planten in potten kunnen overwinteren. Naast de (veelal bijzondere) vaste planten zijn (deels uitheemse) bomen en struiken aangeplant. Fruitbomen en een moestuin zijn ook aanwezig. En wat een feest; er werden ook wat planten verkocht en daar worden we altijd erg blij van.

De tweede tuin die we bezochten was die van Cocky Stottelaar te Peize. Een mooie lange coulissen tuin met vele zitjes. De tuin meet 6.000 m2 die uit 4 tuinkamers bestaat. Een informele tuin met vaste planten borders op kleur, gecombineerd met grassen. Een grote idyllische vijver en boomgaard met ramblers en een rozenprieel. Ook hier werden we weer verrast met koffie/thee en koek. En hoe fijn ook hier op bescheiden schaal wat plantjes te koop. Maar goed dat we met zo’n grote bus waren met veel laadruimte.

De derde en laatste tuin die we bezochten was de enorme tuin van Annie-Evie Beukema en Wim Pastoor te Zuidhorn. 20.000 m2 groot. Rondom de boerderij van begin 19e eeuw ligt een neoclassicistische tuin met hoogstam en fruitboomgaard. De overtuin, aan de andere kant van de sloot, bestaat uit een bloemen- en moestuin, slingerperk met een nostalgische muurkas naar oud model. Maar wat het meest in het oog springt is toch wel de gesnoeide hagen langs het toegangspad (19e-eeuwsn ontwerp) welke uniek zijn in Nederland. Indrukwekkend hoge heggen met diagonaal gesnoeide doorkijkjes door de heg heen. Hier werden we zelfs vorstelijk onthaald voor de lunch. Aan lange feestelijk gedekte tafels in de boomgaard werden er twee soorten soep in grote soepterrines opgediend. Echt een romantisch tafereel zo met zijn allen.

Natuurlijk is de excursie niet compleet zonder een bezoek aan een kwekerij en wel Coen Jansen in Dalfsen. Een zeer bekende vaste plantenkweker. Daar heeft menigeen de bus kunnen vullen met planten voor mee naar huis. De dag sloten we gezellig af met een uitgebreide borrel met hapjes verzorgd door uw G & B afdeling. Een heerlijke afsluiting van een nog aangenaam zonnige excursie dag georganiseerd door uw vereniging. En hoe fijn om zo’n dag te beleven met mensen die je wellicht niet tot nauwelijks kent maar omdat je samen de passie voor tuinen deelt heb je heel snel aansluiting met anderen. Leeftijd, kennis en ervaring in tuinieren, het valt allemaal weg. De belangrijkste deler is plezier hebben in planten en dat is ook waarom we uiteindelijk lid zijn geworden van deze tuinclub toch? Ik hoop dat ik u enthousiast heb gemaakt om ook eens mee te gaan op excursie met uw tuin. 

Karin Nieman

Meerdaagse busreis naar Zeeland juli 2022

En alweer was het een prachtige tuinreis! Hoe kan het ook anders met zo'n geweldige reiscommissie. 

Ik had me erop verheugd, op tijd uit de veren en op reis. Samen  met mijn broer Hans. Passie met de natuur is ons met de groene paplepel ingegeven. Hij is een kenner en weet eindeloos veel over de natuur.  Ofschoon ik vrijwilliger ben bij een pluktuin met vooral snijbloemen weet ik weinig bloemen bij naam. Voor mij is op reis zijn met Groei & Bloei vooral leerzaam. Altijd weer ben ik onder de indruk van ieders kennis. Verrijkt keer ik huiswaarts.

Nu naar Zeeland: zeven tuinen, het Watersnoodmuseum, een stadswandeling in het prachtige Middelburg en een rondleiding in Ierseke bij de oesters en de mosselen. Al met al een uitdagend programma. 

We wisten het; op reis gaan met de leden van Groei & Bloei is steeds weer verrassend.  Vorig jaar (naar Duitsland) waren we ook van de partij en dat was genieten.

We stapten in en gelijk herkenning, dit is thuiskomen.  Lees meer u wordt doorgeschakel naar de websie van afdeling Deventer.

Busreis naar Friesland 1 augustus 2019

Op 1 augustus vertrokken we met een volle bus richting Friesland.

We bezochten de tuinen:

 ▪ Oevertuin, Steenwijkerweg 21, 8397 LC De Blesse De Oevertuin

Deze tuin is in 1998 aangelegd op een voormalig weiland. De tuin bestaat uit 2 gedeelten, de 'oude' en de 'nieuwe. De karakters van deze gedeelten verschillen duidelijk in opbouw. Het eerste gedeelte, de echte oevertuin, de grote en kleine vijvers, is in 1998 gegraven tot aan de oerlaag die bestaat uit leem en dus geen water doorlaat.  De grond die vrijkwam is bestemdvoor de onderkomens voor de dieren, prachtige vogels, fazanten, kippen en bijzondere zwijntjes.  De beplanting rondom de vijvers oogt heel natuurlijk, varens, lissen en waterminnende planten. Het nieuwe gedeelte is ontstaan in 2002. Ook hier is een vijver maar ook een gazon met daaromheen kleurrijke borders. En er staat een schat aan rozen, Persicarias en Buddleya's. De koffie/thee en lekkers smaken ons goed.

▪ Tuin de Holthof van Hiltje Dekker, Hoofdweg 2, 8474 CG Oldeholtpade De Holthof

Een tuin van 2500 m2 rondom een oud verbouwd boerderijtje.  Hiltje is gestart met het plaatsen van hagen en heeft van daaruit verder gewerkt aan haar weelderige tuin. Vaste planten in grote groepen afgewisseld met grote grassen zorgen voor een interessant beeld. Enkele opvallende planten: de blauwbloemige Succisella inflexa, Indigofera amblyantha en Verbena hastata, de cremewitte Aralia californica en de witte Centranthus rubra 'Albus' die zelf zich tussen het grind uitgezaaid heeft. Een prachtige tuin van een gastvrije eigenaresse. Er zijn planten te koop die gretig aftrek vinden. De soep, er is keuze tussen courgettesoep of paprikasoep, smaakt ons voortreffelijk. Wie heeft er recepten?

▪ De 'nieuwe' Jacobstuin van Jaap de Vries, Tillewei 21, 9528 GP Jistrum Jakobstuin

Het kennismaken met het werk van Piet Oudolf (grassen), het werk van de Belgische kweker Jan Spruyt (prairieplanten) en een bezoek aan Hermannshof in Duitsland zijn de aanleiding geweest om in de eerste Jakobstuin op de toen nieuwe vooruitstrevende manier te gaan tuinieren. Dat succes is de reden om deze principes voor de tweede keer toe te passen nu in het coulisselandschap van de Friese wouden. In deze tweede tuin spelen grassen weer een hoofdrol en met de kleurrijke vaste planten vormen zij een spectaculair geheel. Door de 8 plantvakken lopen graspaden vanwaar je de beplanting van alle kanten goed kunt bekijken. Het hoogtepunt van deze tuin valt in de (na)zomer en dat kunnen we beamen. Toch vindt Jaap zelf dat zijn tuin door de droogte dit jaar veel geleden heeft. Ook nu weer een aantal opvallende planten: Solidago 'Loyser Crown', Rudbeckia californica en de zachtgele Coreopsis 'Moonbeam’. Na het bezoek aan deze tuin staat een drankje klaar op een of andere aanhanger. En goede gelegenheid om even de dorst te lessen.

▪ Tuin en kwekerij De Groene Gast van Klaas Blok, Jouwerweg 2, 9825 TK Lucaswolde De Groene Gast

Een grote tuin en een kleine kwekerij van twee enthousiaste tuiniers. In de tuin staan bloemen in uitbundige kleuren, ze zijn voornamelijk hoog. Enkele aankopen: Verbena officinalis 'Bampton', Asclepias en Phloxen. Tijdens het praatje van de eigenaar zag ik al gretige ogen kijken naar het assortiment vaste planten.

Bij het laatste adres staat een hapje en een drankje klaar, daar zijn we echt aan toe. Wat een fijne inspirerende dag. Dankjewel Ton!

Jeanne Joosten