Activiteiten & Actueel

Toen Babs Frieser, Gera Kloeten en ik (Leidy Ploeg) vorig najaar bij elkaar waren om plannen te maken voor het organiseren van het Open Tuin evenement van Groei & Bloei, hadden we niet durven dromen van zo’n prachtig resultaat. Zowel het aantal tuinen als de verschillende sferen daarin heeft ons blij verrast.

We hadden ervoor gekozen, uiteraard in overleg met het bestuur van afdeling Apeldoorn, dit aan het begin van de Nationale Tuinweek van Groei & Bloei Landelijk te laten plaatsvinden, in het 2e weekend van juni. Dit omdat een week later vaderdag gevierd werd.

We hebben begin van dit jaar in januari 35 leden van Groei & Bloei Apeldoorn een brief gestuurd om hen uit te nodigen mee te doen aan het Open Tuin Weekend. Een aantal van hen reageerde positief, voor een aantal anderen kwam het minder goed uit.

Ook een aantal spontane aanmeldingen, zelfs van niet-Groei & Bloeiers, kwam binnen. Totaal dus 15, verdeeld over zaterdag en zondag. Van de kleinere stadstuin in Apeldoorn, grote landelijke tuinen in het buitengebied, siertuinen,  moestuin en een kwekerij.

En wat ’n voorjaar hebben we daarna gehad:

Van late en stevige nachtvorst tot zeer droge en warme tijden. Veel vorstschade, minder bloei van anders zo dankbare planten en heesters, later extra sproeibeurten bij droogte om toch maar een zo mooi mogelijke tuin te kunnen laten zien.

Menig deelnemer heeft zich in het zweet gewerkt om alle ‘onkruid’zaadjes die na een welkome regenbui ineens harder groeiden dan de vaste plant ernaast, weg te halen.

Dit overkwam helaas de vrijwilligers van de moestuin Havenpark achter Omnizorg ook. Zij zijn erg druk geweest met het verplanten van fruitbomen in verband met bouwwerkzaamheden van de gemeente Apeldoorn. Er was daarna behoorlijke achterstand in het reguliere onderhoud van de moestuin zelf, zodat het veld vol Melde stond en er weinig gezaaid en gepoot was. Daarom is voor de zaterdag de moestuin uit het Open Tuin programma gehaald. Voor de bezoeker die tevergeefs ’s middags nog langs is geweest, wellicht een domper. Maar voor degene die graag toch wil komen kijken: iedere woensdagochtend wordt er van 9:00 tot 12:00 uur enthousiast gewerkt.

En dan is het weekend daar: Gelukkig mooi weer en Open Tuin borden wezen de weg, soms verwerkt in een prachtig veldbloemen boeket. Een looproute, speurtocht, hapje/drankje/praatje langs de mooiste plekjes in de tuin.

Wat is het toch bijzonder dat deelnemers én bezoekers genieten van iedere keer weer een andere tuin. Van bewust naast elkaar gekozen planten in kleur of vorm tot wilder in elkaar overgroeiend. Alles mag en alles kan. Zolang je maar plezier aan het tuinieren beleeft. En dat we dat allemaal doen, moge duidelijk zijn! Ieder op z’n eigen manier met z’n eigen visie.

Alsnog een bedankje aan de deelnemers! Ze hebben ons als bezoeker weer veel moois laten zien en wellicht allerlei ideeën aan de hand gedaan. Het bestuur overweegt volgend jaar een andere vorm voor het organiseren van het Open Tuin evenement te kiezen. U wordt uiteraard op de hoogte hiervan gehouden.

In ieder geval verlaten Gera en Leidy de organiserende commissie en worden nieuwe enthousiastelingen gezocht, die gaan helpen met het voorbereiden van Open Tuin 2018.

Dus: hebt u genoten van het weekend en wilt u zelf ook zoiets mee bedenken, meldt u zich bij Mart of iemand anders van het bestuur!

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL