Blikvangersprijs

Groei & Bloei Apeldoorn heeft op 4 juni 2016 tijdens de Algemene Leden Vergadering van het hoofdbestuur Groei & Bloei de Blikvangersprijs ontvangen voor het project Haven Park Centrum.  Lees meer

Moes-, kruiden- en fruittuin

Er is in 2014/2015 veel werk verzet voor de realisatie van het tijdelijk Park Haven Centrum.

Hoe nu verder?

De gemeente heeft aangegeven in 2017 te willen gaan bouwen op het terrein van het park. Nog niet helemaal duidelijk is welk gedeelte van het park dan verdwijnt en welk gedeelte blijft. Aannemelijk is dat de ontwikkeling plaats vindt vanaf het kanaal. Daarom is er hoop dat het gedeelte voor Omnizorg behouden kan blijven. En daar staat het grootste gedeelte van ons project.

Mocht dat zo zijn dan zoeken we in het gedeelte dat blijft ruimte om de bomen, die in het gedeelte dat verdwijnt staan, te herplanten.

Ondertussen gaan de ontwikkelingen door. Het plan werd geopperd om subsidie voor het project aan te vagen bij het Oranjefonds. Wij, als Groei&Bloei Apeldoorn, hebben aangegeven dat ons project gefinancierd is door alle bomen en de kruidenbedden te laten adopteren door burgers, verenigingen en bedrijven. Die balans is in evenwicht: alle kosten zijn gedekt.

Omnizorg wil heel graag een functionaris aanstellen om hun cliënten en de buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en samen te laten werken in de  moestuin. Ook willen zij investeren in compost, mest, plant- en zaaigoed, gereedschap enz.

Wij hebben toen gefunctioneerd als “lijstduwer”. Wel betrokken partij maar geen subsidievrager. Na heel veel werk, vergaderingen en overleg is de aanvraag op tijd ingediend en….. toegekend.

Met dit aanzienlijk bedrag kan Omnizorg zijn plannen verwezenlijken en wij als adviseur betrokken blijven.

----------------------------------------------------------------------------------------

De  moes-, fruit- en kruidentuin is klaar. De plattegrond ziet u hier onder:

Schets van de tuin, zie ook  beplantingsplan fruittuin

U kunt ook de begroting bezien op de website

In het tijdelijk Park haven Centrum hebben we samen met Omnizorg en de Gemeente Apeldoorn een moes-, kruiden- en fruittuin aangelegd.

De Gemeente Apeldoorn heeft de grond beschikbaar gesteld en gezorgd voor de benodigde teelaarde, halfverharding en alle stoeptegels die in dat gebied beschikbaar kwamen.

Wij gaan samen met Omnizorg de tuin exploiteren: Omnizorg gebruikt het als leerproject voor hun cliënten, wij gebruiken het voor workshops. In 2016 hopen we hier ook onze moestuincursus te houden. We verwachten dat het Tijdelijk Park Haven Centrum veel bezoekers zal trekken, vooral tijdens evenementen die daar georganiseerd gaan worden. Daarmee is deze locatie bij uitstek geschikt om bezoekers te laten zien op welke wijze je met verticaal tuinieren en verhoogde bedden ook je versteende stadstuin 'groener' kunt maken.

De cliënten van Omnizorg zijn dagelijks druk in de  moestuin, de fruittuin is ook klaar. Waar de bomen en struiken staan ziet in het beplantingsplan van Het Fructuarium.

Bingerden
Een jarige om trots te zijn (no. 803) week 25 / 2017