Activiteiten & Actueel

Busreis naar Betuwe

Op donderdag 8 juni hadden we weer onze jaarlijkse busexcursie, dit keer naar de Betuwe.
Op het programma staan de kasteeltuin in Hemmen, de tuin van Geerte en Bart Hoefakker en de landschapstuin Nieuw Robbekampen van Jan en Elly van Egmond in Dreumel. En op het eind een bezoek aan de kwekerij van Hans Kramer.

Allereerst de Kasteeltuin Dorpsstraat 2 in Hemmen. Op een kaart uit 1810 staat al een tuin aangegeven omringd door muren, geen siertuin maar een tuin met groenten, fruit en snijbloemen voor de bewoners van het toenmalige kasteel. Tegen de noordelijke muur een druivenkas.  De tuin raakt verwaarloosd tot in de jaren '90 van de vorige eeuw het herstel  door belangstellenden/vrijwilligers ter hand wordt genomen. Eerst worden de muren en de paden hersteld en in 1994/1995 komen de planten. Taxushagen, rozen en veel  vaste planten, meer dan 600 verschillende. Ook nu nog wordt de tuin onderhouden door vrijwilligers.Foto Kasteeltuin Hemmen


Bij binnenkomst valt meteen de zachtroze Fuchsia magellanica op, overal zie je eigenlijk mooie volle vaste planten. Stichting Kasteeltuin Hemmen is houdster van de Nederlandse Plantencollectie Hibiscus syriacus, Hibiscus sinosyriacus en Veratrum of te wel nieswortel. Verder zie je veel Geranium-, Salvia- en Phloxensoorten, enz., teveel om op te noemen.

Iedereen is benieuwd naar de naam van een witbloeiende plant dichtbij de vijver. Het blijkt  een Anemone te zijn die naar men zegt  de neiging te heeft om te gaan woekeren en voor sommigen bezoekers ... helaas het is geen Geranium.


Foto Anemoon - geen Geranium

 

De tweede tuin is die van Geerte en Bart Hoefakker, Schaapsteeg 1, Kesteren, een 8000 m2 grote tuin rondom een witte boerderij. Vanuit de bus valt al de kersenboom op met 3 verschillende rassen kersen, die om de beurt rijp worden. Goed bedacht!


Foto Tuin Hoefakker, Kesteren

Links van het huis is de groenten - en kruidentuin, wat een mooie planten, zo vol!  Zeker goede grond, hoor ik mezelf denken. Rechts van de boerderij borders in de kleuren wit, geel en blauw, verder naar achteren is een ander kleurenpalet gebruikt, roze, wit, paars en blauw, zacht geel, het geeft een heel andere sfeer. Achter in de tuin staat Physocarpus diabolo en meer naar voren, tegen een schuur, een Physocarpus met meer groen in het blad, waarschijnlijk Physocarpus Lady In Red. Heel veel mensen vragen naar de naam van deze heesters, ze zijn ook zo mooi! Er is ook veel belangstelling voor de rechtopstaande, decoratieve zaaddozen van een Keizerskroon. Heb ik nog nooit gezien, ik denk wel dat daarna de bol totaal is uitgeput.


De laatste tuin is landschapstuin Nieuw Robbekampen, Rooijsestraat 49, Dreumel  een hele grote tuin met een grote variatie aan bijzondere bomen en heesters. Het is een tuin zonder verharding, de paden zijn graspaden. Er zijn grote vijvers en onder de bomen en heesters groeien vaste planten. Meteen aan het begin, aan de rechterkant, staat  een struik met blazen waarin de kralen, die gebruikt worden voor een rozenkrans, zitten.

Foto Tuin Nieuw Robbekampen

Ondanks de lange plantenlijst op de site van Nieuw Robbekampen, kan ik de naam van de struik niet vinden. Wel vind ik de langzaamgroeiende, winterharde Paw Paw, Asimina triloba, een fruitsoort uit de tropen, de snelgroeiende Paulownia tomentosa die in het voorjaar op het kale hout bloeit en de boom met de angstaanjagende naam Gymnocladus dioicus of te wel de doodsbeenderenboom. De tuineigenaar vertelt honderduit over zijn interesse in bomen en heesters, hij neemt ons mee door zijn hele tuin en komt eigenlijk tijd te kort.

Ons laatste adres is de kwekerij Hessenhof van Hans Kramer in Ede, een bekend adres van een bekende kweker die op de lezingenavond steeds een volle zaal treft.  Na de aanschaf van plantjes staat er nog een hapje en een drankje klaar. Moe en voldaan rijden we weer naar de Dubbelbeek.

Al met al een fantastische dag waar we met plezier op terug zullen kijken. De samensteller van deze reis Ton Blokvoort, bedankt. 

Jeanne Joosten

 

Van de redactie: In de tuin van Geerte Hoefakkers zagen we diverse mooie rozenstruiken. Bij een van die struiken probeerden 3 mensen in te zoomen op een roos, maar door de wind was dit lastig. De foto hieronder (die ook op de voorkant van de kwartaalnieuwsbrief 2017 nr 3 staat) was de beste en is gemaakt door Anneke Stolk.

Open tuin weekend 2017

Toen Babs Frieser, Gera Kloeten en ik (Leidy Ploeg) vorig najaar bij elkaar waren om plannen te maken voor het organiseren van het Open Tuin evenement van Groei & Bloei, hadden we niet durven dromen van zo’n prachtig resultaat. Zowel het aantal tuinen als de verschillende sferen daarin heeft ons blij verrast.

We hadden ervoor gekozen, uiteraard in overleg met het bestuur van afdeling Apeldoorn, dit aan het begin van de Nationale Tuinweek van Groei & Bloei Landelijk te laten plaatsvinden, in het 2e weekend van juni. Dit omdat een week later vaderdag gevierd werd.

We hebben begin van dit jaar in januari 35 leden van Groei & Bloei Apeldoorn een brief gestuurd om hen uit te nodigen mee te doen aan het Open Tuin Weekend. Een aantal van hen reageerde positief, voor een aantal anderen kwam het minder goed uit.

Ook een aantal spontane aanmeldingen, zelfs van niet-Groei & Bloeiers, kwam binnen. Totaal dus 15, verdeeld over zaterdag en zondag. Van de kleinere stadstuin in Apeldoorn, grote landelijke tuinen in het buitengebied, siertuinen,  moestuin en een kwekerij.

En wat ’n voorjaar hebben we daarna gehad:

Van late en stevige nachtvorst tot zeer droge en warme tijden. Veel vorstschade, minder bloei van anders zo dankbare planten en heesters, later extra sproeibeurten bij droogte om toch maar een zo mooi mogelijke tuin te kunnen laten zien.

Menig deelnemer heeft zich in het zweet gewerkt om alle ‘onkruid’zaadjes die na een welkome regenbui ineens harder groeiden dan de vaste plant ernaast, weg te halen.

Dit overkwam helaas de vrijwilligers van de moestuin Havenpark achter Omnizorg ook. Zij zijn erg druk geweest met het verplanten van fruitbomen in verband met bouwwerkzaamheden van de gemeente Apeldoorn. Er was daarna behoorlijke achterstand in het reguliere onderhoud van de moestuin zelf, zodat het veld vol Melde stond en er weinig gezaaid en gepoot was. Daarom is voor de zaterdag de moestuin uit het Open Tuin programma gehaald. Voor de bezoeker die tevergeefs ’s middags nog langs is geweest, wellicht een domper. Maar voor degene die graag toch wil komen kijken: iedere woensdagochtend wordt er van 9:00 tot 12:00 uur enthousiast gewerkt.

En dan is het weekend daar: Gelukkig mooi weer en Open Tuin borden wezen de weg, soms verwerkt in een prachtig veldbloemen boeket. Een looproute, speurtocht, hapje/drankje/praatje langs de mooiste plekjes in de tuin.

Wat is het toch bijzonder dat deelnemers én bezoekers genieten van iedere keer weer een andere tuin. Van bewust naast elkaar gekozen planten in kleur of vorm tot wilder in elkaar overgroeiend. Alles mag en alles kan. Zolang je maar plezier aan het tuinieren beleeft. En dat we dat allemaal doen, moge duidelijk zijn! Ieder op z’n eigen manier met z’n eigen visie.


Alsnog een bedankje aan de deelnemers! Ze hebben ons als bezoeker weer veel moois laten zien en wellicht allerlei ideeën aan de hand gedaan. Het bestuur overweegt volgend jaar een andere vorm voor het organiseren van het Open Tuin evenement te kiezen. U wordt uiteraard op de hoogte hiervan gehouden.

In ieder geval verlaten Gera en Leidy de organiserende commissie en worden nieuwe enthousiastelingen gezocht, die gaan helpen met het voorbereiden van Open Tuin 2018.

Dus: hebt u genoten van het weekend en wilt u zelf ook zoiets mee bedenken, meldt u zich bij Mart of iemand anders van het bestuur!

meer
15
Aug
verrassingen in de tuin
09
Aug
genieten