Apeldoorn

Zondag 4 september

OPEN TUINEN ZONDAG 4 SEPTEMBER 2022 van 10.00 – 16.00 uur

APELDOORN, UGCHELEN EN KLARENBEEK

Woppy van der Velde, Veldekster 7 Ugchelen

Woppy heeft een gezellige tuin van ongeveer 800m2 waar van alles te zien is. Van december tot in de late herfst bloeien er planten. Ook zijn kuipplanten goed vertegenwoordigd; zij overwinteren in de aanwezige kas. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke compost, wat de planten zichtbaar goed doet. Verder is ook allerlei kunst te zien in de vorm van stenen en bronzen beelden.

 

Etty Koops, Trevirilaan 16 Apeldoorn

Toen wij in 2020 hier kwamen wonen was de tuin verwaarloosd. We hebben alles leeg gehaald en zijn opnieuw begonnen. Dus de tuin is nog jong, maar er staan al veel bomen, heesters en vaste planten. De tuin is verder interessant door de aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid. Zo is er een “mini” bos met 9 verschillende inheemse bomen/struiken (actie van Intratuin/WNF) aangeplant als haag, wordt er regenwater opgevangen in een grote tank en komt er een beregeningssysteem. Tussen de voegen van de klinkers ligt “green sand”, dat CO2 bindt. 

 

Hans Luiten en Jacqueline Dragt, Blaarschoten 5 Klarenbeek

Kom kijken bij ‘Hosta la Vista’ te Klarenbeek. Er is sinds 2018 veel veranderd in de tuin van ongeveer 5200 m2. Het was een wildernis, en samen met hardwerkende vrienden is de jungle ontgonnen. In de perken staat nu een keur aan ‘net-even-iets anders’ planten en natuurlijk staan er ongeveer 400 hosta’s. We hebben een tuin die niet alleen voor mensen, maar ook voor de insecten en vogels aantrekkelijk is. Ieder jaar tellen we meer soorten vogels, vlinders, wilde bijen en libellen.

 

Loes Walhout, De Mathaak 27 Apeldoorn

Onze tuin van 500 m2 ligt midden in een woonwijk. In onze tuin met strakke lijnen bevindt zich een grote vijver met moeras/filtergedeelte en een vlonder. Bestaande bomen en een haag op poten garanderen onze privacy. Een royaal gazon geeft ruimtewerking. De beplanting bestaat uit taxushagen gecombineerd met grassen en sterke vaste planten die tegen droogte kunnen. Dit wordt aangevuld met kuipplanten en éénjarigen. Een robuust waterelement en een sfeervolle overkapping complementeren onze tuin.

 

Nicolette Schraa, Blekersweg 28 Apeldoorn

Mijn tuin is een ruime stadstuin in een afwijkende vorm, de achtertuin is als een taartpunt. Het is een echte bloementuin, geen gazon (meer) en met een vijver en een kleine kas. De bloemen heb ik met grassen, heesters, hagen en wat kleine bomen afgewisseld. Kortom, de tuin is een bloemrijk geheel waar elk seizoen iets bloeit. Een paar zitplekken maken het tot een, vind ik, heerlijke tuin om in te werken en te ontspannen!

 

Dorien Scherpenzeel, 1e Wormenseweg 202 Apeldoorn

We hebben een vrij grote stadstuin. Direct achter het huis is een veranda en hebben we veel potten met planten staan. Daarachter begint de echte tuin. De borders doen qua sfeer cottagestijl aan. Midden in de tuin staat boven een terras een pergola begroeid met witte druif, kiwi, clematis en roos. Dit zorgt voor heerlijke schaduw in de zomer. Er is een appelhaag met minitrees van de Goldlane en de Redlane. Ook staan er wat fruitbomen in pot. Mijn man maakt van betonijzer plantensteunen die ook hier en daar in de tuin te vinden zijn.