Apeldoorn

Zaterdag 3 september

OPEN TUINEN ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2022 van 10.00 – 16.00 uur

APELDOORN, UGCHELEN EN KLARENBEEK

Leidy Ploeg, Hessenallee 64 Klarenbeek

Op het mooiste plekje van Klarenbeek bestaat sinds mei 2021 onze jonge tuin. De combinatie van grassen met vaste planten gaat hopelijk in de toekomst natuurlijk over in het groen van het land eromheen. Een brede strook ingezaaide wilde bloemen trekt allerlei soorten beestjes. Een vogelbosje is aangeplant, ook fruitbomen en een moestuin ontbreken niet!

 

Dicky Lammersen, Hoofdweg 40 Klarenbeek 

Dicky heeft natuurlijk een tuin met veel vaste, bloeiende planten die zij kan gebruiken bij het bloemschikken. Zoals een Duitse pijp, baardirissen, hemerocallissen, delphinium en roze/witte thalictrum. Zelfs in de moestuin staan nog bloemen!  Het erf is ongeveer 3500m2 groot, met gazon, beuken, eiken, ginkgo en een kastanjeboom. In een recent ontwikkeld deel van de tuin staan o.a. bijzondere coniferen, een nectarineboom, een albizia met rood blad en roze/rode bloemen en een calycanthus aphrodite met prachtige donkerrode bloemen.

 

Janny Brink, Hessenallee 62 Klarenbeek

Welkom in de tuin aan de rand van het natuurgebied “Lampenbroek” met uitzicht op de "Beekbergense Beek". We hebben een moestuin, enkele fruitbomen en borders met veel inheemse planten. De kippen hebben een mooi plekje in de ren onder de klimplanten. Onze dochter (buurvrouw) heeft een voedselbosje aangelegd en in samenwerking met Stichting Gelders Landschap is er een bijenoase gerealiseerd. Karin vertelt u hier graag over.      

 

Vlindertuin, Hoofdweg tegenover de Elsbosweg Klarenbeek

De vlindertuin is in 1979 ontworpen door mevr. Labberton (oud-voorzitster Groei & Bloei Apeldoorn). In de loop der jaren is er wel veel veranderd. Er staat een bijenhotel voor de wilde bij en er zijn kasten met bijen voor de honing. Theo kan u alles vertellen over de bijen. Er staan veel planten die bijen aantrekken.

 

Ineke Kuijpers, Coniferenlaan 2 Apeldoorn

Meer dan 30 jaar tuinier ik in Berg en Bosch op 780 m2. Naar eigen ontwerp maakte ik de combinatie van formele lijnen met een cottage-achtige beplanting, geïnspireerd op Engelse tuinen. In de voortuin, zijtuin en achtertuin staan voornamelijk vaste planten en rozen in zachte tinten, aangevuld met eenjarigen in potten en bakken. In het pluktuintje ook knallende kleuren, evenals in de victoriaanse kas.

 

Ine Versteegh, Zwarte Kijkerweg 33 Apeldoorn

Door het hek kom je in de voortuin waar strakke hagen en hortensia‘s de sfeer bepalen. Aan de zijkant van het huis vier vakken met hoge luchtige beplanting. Achter het huis gaat het gazon over in een schaduwtuin met veel bijzondere schaduwplanten en een kas. Oppervlakte 1400 vierkante meter.

 

Woppy van der Velde, Veldekster 7 Ugchelen

Woppy heeft een gezellige tuin van ongeveer 800m2 waar van alles te zien is. Van december tot in de late herfst bloeien er planten. Ook zijn kuipplanten goed vertegenwoordigd; zij overwinteren in de aanwezige kas. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke compost, wat de planten zichtbaar goed doet. Verder is ook allerlei kunst te zien in de vorm van stenen en bronzen beelden.

 

Etty Koops, Trevirilaan 16 Apeldoorn

Toen wij in 2020 hier kwamen wonen was de tuin verwaarloosd. We hebben alles leeg gehaald en zijn opnieuw begonnen. Dus de tuin is nog jong, maar er staan al veel bomen, heesters en vaste planten. De tuin is verder interessant door de aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid. Zo is er een “mini” bos met 9 verschillende inheemse bomen/struiken (actie van Intratuin/WNF) aangeplant als haag, wordt er regenwater opgevangen in een grote tank en komt er een beregeningssysteem. Tussen de voegen van de klinkers ligt “green sand”, dat CO2 bindt. 

 

Hans Luiten en Jacqueline Dragt, Blaarschoten 5 Klarenbeek

Kom kijken bij ‘Hosta la Vista’ te Klarenbeek. Er is sinds 2018 veel veranderd in de tuin van ongeveer 5200 m2. Het was een wildernis, en samen met hardwerkende vrienden is de jungle ontgonnen. In de perken staat nu een keur aan ‘net-even-iets anders’ planten en natuurlijk staan er ongeveer 400 hosta’s. We hebben een tuin die niet alleen voor mensen, maar ook voor de insecten en vogels aantrekkelijk is. Ieder jaar tellen we meer soorten vogels, vlinders, wilde bijen en libellen.