Apeldoorn

Een interview met Rutger Westerik

​door Anneke Stolk en Mart Nederhof.

"Het grootste probleem voor de tuin is de klimaatverandering. Regen valt regelmatig in grote hoeveelheden of hele perioden juist niet. Door regenwater te infiltreren blijft de tuin langer vochtig, dit doordat je het in je eigen perceel houdt in plaats van dat het naar het riool wordt afgevoerd. En zo creëer je dus een beter uitgangspunt voor drogere periodes.” Aan het woord is Rutger Westerik, Key Account Manager van Rawinso. Een bedrijf met een breed dat materialen levert voor het afkoppelen, infiltreren en hergebruiken van regenwater.

Met een gemiddelde bui valt er zo’n 20 mm per m2 dakoppervlak, bij een heftige bui kan dit wel 60 mm zijn. Om te berekenen hoe groot de opvangplek voor regenwater moet zijn vermenigvuldig je het aantal mm regen x m2 dakoppervlak. Dus bijv. een gemiddelde bui op een dak van 50 m2 is 20 x 50= 1.000 liter regenwater. Meer dan je denkt!

Regenwater afkoppelen

De hele keten van de verwerking van regenwater begint met het opvangen in de dakgoot. Hier vandaan gaat het transport naar beneden via de regenpijp. Die kan doorgezaagd worden om water naar een regenton te leiden in plaats van naar het riool. Het is belangrijk om in de pijp net voor de regenton een bladafscheider te plaatsen om het ergste vuil uit het water te filteren. Dit voorkomt dat het systeem verstopt. De bladafscheider is een buis met een zeef erin. Het blad wordt op de zeef tegengehouden en het water loopt door naar de regenton. Om te voorkomen dat de regenton overloopt wordt gebruik gemaakt van een regenton-vulautomaat. Van dit punt loopt het water naar de regenton tot hij vol is.  Dan loopt het overtollig water verder door de regenpijp. Als je de regenpijp niet doorzaagt, ben je niet afgekoppeld! Immers het regenwater loopt nu nog steeds door naar het rioolsysteem.

Na de regenton moet je de regenpijp onderaan doorzagen, een pvc-bochtje eraan maken om vervolgens het water te transporteren naar een wadi, watertank of infiltratiekrat. Let wel op dat het water nooit vlak langs de gevel de grond in loopt. Houd minimaal 2 meter aan om natte muren te voorkomen!

Regenwater infiltreren

Er bestaat een onderscheid tussen het bovengronds en ondergronds afvoeren van regenwater. Bovengronds is bijv. de regen na afkoppeling via een pvc-buis naar de vijver te laten lopen. Voor het ondergronds afvoeren van regenwater, ook wel infiltreren, bestaan diverse soorten en maten infiltratiekratten. Als deze onder een oprit geplaatst worden moeten ze bijv. meer gewicht kunnen dragen dan onder een terras. Vaak zijn ze schakelbaar om de benodigde capaciteit bij een woning te halen. Via een pvc-buis komt het regenwater eerst in een zandvanger terecht die het zand van het water scheidt. Het infiltratiekrat is een opengewerkte bak omgeven met Geotextiel.
Dit is een oersterk materiaal dat water doorlaat maar niet aan te knagen is door ongedierte en waar (boom)wortels niet doorheen kunnen groeien. Het infiltratiekrat wordt in een zandbed gelegd zodat het water makkelijk weg kan lopen. Afhankelijk van de bodem is het infiltratiekrat na een bui in een paar uur weer leeg.
Boven het krat kan gewoon zwarte grond met planten of gras. Bij een dakoppervlak van min. 30 m2 geeft de gemeente Apeldoorn een subsidie van € 6 per m2 dakoppervlak. Voor infiltratie ondergronds is dit €12 per m2.


Er is ook een Do It Yourself-infiltratiekrat (DIY-krat). De krat is compact en opvouwbaar (voor transport) en daardoor een ideale oplossing voor plaatsing onder de regenpijp van je tuinhuis of carport. Zorg wel dat het krat minimaal 2 meter vanaf het tuinhuis of carport ingegraven wordt. De kratten zijn gemakkelijk aan elkaar te koppelen waardoor uitbreiden van het systeem eenvoudig is.


Regenwater hergebruiken

Als je het regenwater in het kader van het milieu zelf opnieuw wilt gebruiken voor bijv. de wasmachine, de wc door te spoelen, je auto te wassen of de tuin te sproeien, dan is een ondergrondse opslagtank een alternatief. Dit water mag niet gebruikt worden als drinkwater of om te douchen. Er zijn tanks van 1500-50.000 liter beschikbaar, gemiddeld wordt een tank van 5000-7000 liter gebruikt. Een pomp brengt het water naar de gewenste plek.

Mocht er in droge periodes te weinig water zijn dan wordt de tank d.m.v. een vlottersysteem automatisch bijgevuld met leidingwater. Op de tank zit een overloop die het overtollige water bij overvloedige regen naar een infiltratiekrat leidt.

Een tank is eigenlijk nooit rendabel omdat drinkwater in Nederland zo goedkoop is. Een tank onder de oprit moet van beton zijn, elders in de tuin kan het van kunststof zijn.

Duurzaam

Rawinso biedt systemen om regenwater slim te gebruiken. De kratten zijn 100% recyclebaar en gaan erg lang mee. Het merendeel van de producten van Rawinso wordt in Nederland en Duitsland geproduceerd.

Kijk voor alle mogelijkheden eens op de website Rawinso.nl. De producten zijn verkrijgbaar bij diverse Intratuin vestigingen en bij 45 vestigingen van de firma Wildkamp, waaronder ook in Apeldoorn.