Anethum graveolens (Dille)

Algemeen

Dille is een éénjarig kruid met heel fijn  blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. Het wordt 60 cm. hoog.

    

Opkweken

Dille zaaien in april – mei en een 2e keer in juni in een vruchtbare, doorlatende grond. Voor gebruik door het hele jaar regelmatig zaaien in potten. Meestal zaait dille zich ook vanzelf uit. De rijpe zaden oogsten in augustus september.

Oogsten

Zowel het blad, knoppen als de bloemschermen worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk.

Gebruik

De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Dille pas op het laatst toevoegen, niet meekoken. Gebruik dille:

  • blad  bij zure room, kwark, in de mayonaise, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis;
  • zaad voor zoutarm dieet,  en in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis;
  • in cake of brood, op de appeltaart;
  • zaadhoofden:  onrijpe, groene in azijn, bij ingelegde komkommers en uitjes, in erwten-, bonen- en wortelgerechten bij  aardappelen.

© PARI-DAEZA

16
Dec
kerstdecoraties maken
12
Dec
hoe kan nou een egelhuis een email verzenden? kreeg ik de vraag